Banja Koviljača: Vizantijski mozaik

Završne večeri LilaLo festivala publika u Banji Koviljači, u predivnom amfiteatru koviljačke crkve, imala je privilegiju da čuje premijerno izvođenje u Srbiji, dela “ Vizantijski mozaik“, našeg čuvenog kompozitora i akademika, rođenog Lozničanina Svetislava Božića.

Delo je predstavljeno u interpretaciji Srpskog kamernog orkestra iz Beograda, pod rukovodstvom maestra Đorđa Pavlovića, takođe našeg zemljaka iz Banje Koviljače, a kao solistkinja nastupila je violinistkinja Edit Makedonska, koncert majstor Opere i Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.


Kompozitor Svetislav Božić je publiku, muzikom, maestralno proveo kroz sedam srpskih i svetogorskih manastira. Uspeo je da prenese duhovnost i lepote svetinja, koje on duboko nosi u sebi.

„Možda nismo ni svesni privilegije koju smo imali slušajući vrhunske kompozicije najizvođenijeg savremenog srpskog kompozitora. Iskreno se nadamo da ćemo imati prilike da češće uživamo u ovakvim koncertima“, preneo je svoje utiske nakon kocerta protođakon Zoran Kokanović.


Koncert je završen premijernim izvođenjem kompozicije “ Koviljačko kokonješte“, na oduševljenje prepunog amfiteatra.