Zvornik: Uručena rešenja za sufinansiranje VTO

Gradonačelnik Zvornika, Zoran Stevanović, uručio je rešenja o sufinansiranju troškova vantelesne oplodnje za četiri bračna para sa problemom steriliteta koji su ispunili uslove Konkursa.

“ Najviše sam ponosan na 22 naša mala sugrađanina koji su rođeni iz ovog projekta Gradske uprave koji se sprovodi već dvanaest godina zaredom. To je, u današnjim uslovima, jedno odeljenje učenika i to je nešto što nam daje za pravo da nastavimo sa ovom aktivnošću. Za prethodnih 11 godina preko 250.000 KM izdvojeno je iz budžeta za ovu namenu. Hvala još jednom svim našim bračnim parovima koji ulažu ogromne napore, i finansijske i svake druge, kako bi se ostvarili kao roditelji i hvala im što će istrajati u toj borbi i doneti na svet naše nove male sugrađane.“ – rekao je gradonačelnik Stevanović.

On je dodao da je u okviru pronatalitetne politike Grada Zvornika u ovoj budžetskoj godini povećana naknada sa 200 na 400 KM za prvo i drugorođeno dete u porodicama gde majka ne radi i sa 500 KM na 600 KM za treće i svako naredno dete.

Predsednica zvorničkog Udruženja porodica sa problemom steriliteta „Bebe 1“ Nikolina Oro podsetila je da to udruženje postoji 12 godina i naglasila da je najveći vetar u leđa udruženju dala Gradska uprava izdvajanjem sredstava za vantelesnu oplodnju parovima sa ovim problemima.

„Naš gradski pravilnik je, slobodno mogu reći, najbolji u Republici Srpskoj, jer on pokriva i ljude koji su iz svojih sredstava išli na postupke, ljude koji su preko Fonda zdravstvenog osiguranja imali neuspele pokušaje, kao i ljude kojima treba donacija reproduktivnog materijala.“ – dodala je Oro.