Na dan Svete Anastasije: Delo ljubavlju ispisano

Na dan Svete Anastasije, majke Svetoga Save,kod Spomen crkvi na Mačvom kamenu, koja je, na inicijativu prote Stojadina Pavlovića, i uz blagoslov vladike šabačkog Lavrentija, podignuta ne poprištu čuvene bitke iz Velikog rata, u čast njenih junaka, predstavljena je knjiga „Sveta Anastasija šta čeka Srbe“, čiji autor književnik i akademik Dragan Damjanonović.


Akademik Zoran Grujičić je podsetio na reči profesorke dr Darinke Vučinić, književnice, koja je govoreći o Damjanovićevoj knjizi rekla : -Da ništa nije učinila, osim što je rodila Svetoga Savu, Sveta Anastasija je najlepšim darom zadužila srpski rod, da joj se molimo, pominjeno i ne zaboravljamo“.

Ostalo je zapisano, rekao je Vladimir Mitrić, novinar „Novosti“ šta je o autoru, li i njegovom prvom saradniku na opvom delu reko nedavno umirovljeni episkop Lavrentije, koji ih je nagradio velikim arhijerejskim gramatama.
-Dragan i Stefan Damjanović, otac i sin, učinili su više istraživačkik hodočašća po Egiptu, Etiopiji, Svetoj zemlji i drugim ranohrišćanskim prostorima i doneli obilje zapisa i filmskog materijala, koje su pretočili u romane i putopise -govorio je vladika Lavrentije. – Prvi istraživač –hodočasnik kroz Egipat i Svetu zemlju bio je Sveti Sava, pa su otac i sin pošli njegovim putevima. Boraveći na Mojsijevoj Gori zabeležili su zapise majke Svetog Save, Svete Anastasije, zatim boravili kod plemena Beduina čiji su preci bili Srbi sa prostra oko Drine. Oni su u vreme cara Konstantina i carice Jelene otišli tamo da čuvaju hram Svete Katarine i ostale svetinje, uz dolinu Nila uzgajaju stoku i bilje, pa su Dragan i Stefan saznali da i danas obeležavaju slave, kao preci njihovi Srbi,i da sa akolena na koleno prenose predanja o srpskom poreklu, životu na Drini, o Srbima kao starom narodu Evrope koji ima svoje posebne vrednosti. Ono što su ova dva istraživača pronašla, teško je opisati u više knjiga i filmova.

Damjanovići su saznali s, podsetio prota Stanko Vasić „ i o čudesnom snu patrijarha Koptskog kome se, često, javljala Bogorodica i objašnjavala mu svaku stazu , svaki put, kuda je sa malim Isusom u rukama, prošla bežeći u Egipat ispred pogroma cara Iroda.


– Puteve koje istražuju Dragan i Stefan, a kojima retko idu hrišćani, ova dvojica hodočasnika pretaču u knjige pa su njihove romane o Putu Svete Porodice, rođenju Bogorodice, Svetoj Anastasiji, prevele vodeće izdavačke kuće Rusije, Azerbejdžana, Grčke , Engleske a u toku je prevod romana o Putu Svete Porodice na egipatskom jeziku -ističe akademik profesor dr Mirko Kerkez. -Rađevina je divno mesto, a Mačkov kamen, predivno gde treba da se čuje o ovoj knjizi i o onoj koja je rodila gorostasa roda kakav je bio Sveti Sava.


U orgnaizaciji dopisništva „Novosti“ u Loznici, podeljene su besplatno knjige o svetoj majci Anastasiji.