U toku prijava za instruktore popisivača stanovništva

Popis stanovništva, domaćinstva i stanova u Srbiji  sprovešće se od 1. do 31. oktobra, a u toku je prijava za instruktore popisivača, nakon čega će biti otvoren konkurs i za same popisivače.

Razlika u odnosu na poslednji popis iz 2011. godine jeste što će se ovaj put sve obavljati na lap top računarima, koji će biti korišćeni specijalno za ovu priliku i u potpunosti štite bezbednost podataka, pojasnila je zamenica predsednice Popisne komisije, Sanda Usorac. Na ovom popisu još uvek neće postojati mogućnost samopopisa.

Novina je i to što su u komisiji predstavnici nacionalnih zajednica, kako bi ohrabrili manjine da se slobodno izjasne o nacionalnoj pripadnosti. 

Zainteresovani kandidati se mogu prijaviti isljučivo popunjavanjem elektronske prijave na na veb-sajtovima Republičkog zavoda za statistiku www.stat.gov.rs i popis2022.stat.gov.rs.

Zadaci instruktora

Instruktori imaju obavezu da prisustvuju petodnevnoj obuci, savladaju metodologiju Popisa i rad u aplikacijama za prikupljanje podataka i monitoring, sprovedu petodnevnu obuku kandidata za popisivače, i da na teritoriji za koju su zaduženi prate tok popisivanja, kontrolišu rad popisivača koji su im dodeljeni, daju im potrebna uputstva i pomažu im u radu i rešavanju spornih situacija tokom popisivanja. Jedan instruktor je, u proseku, zadužen za monitoring rada sedam popisivača.

Period angažovanja je od 23. avgusta do 31. oktobra 2022. godine

U vreme obuke kandidata za popisivače, pripreme za rad na terenu i tokom terenske realizacije Popisa, preraspodela radnog vremena vrši se u skladu sa Planom aktivnosti i može uključivati i rad vikendom.

Preliminarni rezultati popisa biće objavljeni 30. novembra.