Obeležen 4. jul – Dan borca

Polaganjem venaca na spomenik Vladi Zečeviću predstavnici lozničkog SUBNOR-a , Grada Loznice i Vojske Srbije odali su pomen palim borcima u Drugom svetskom ratu povodom obeležavanja 4. jula, Dana borca, a tim povodom pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić ukazao je da je na ovaj dan pre 81 godinu Komunistička partija Jugoslavije pozvala narod na ustanak protiv fašizma.

  • Taj glas naroda je toliko snažan da se mi osam decenija posle sećamo i obeležavamo ga. Moramo se sećati jer su nas kroz istoriju zadesile skoro sve nevolje. Ako se setimo srpski narod je još u ratu sa Turcima ratovao u Čokešini i Loznici. U Prvom svetskom ratu Austrougarska carevina je mobilisala milion i po naoružanih vojnika, koji su zadojeni mržnjom prema svemu što je srpsko napali Srbiju, koja je imala samo 4.5 miliona stanovnika. I opet su ovi naši krajevi bili prvi na udaru. Sećate se bitke na Ceru, bitke na Gučevu – podsetio je on.

  • Osvrćući se na istorijske događaje Đokić je ukazao da su u Drugom svetskom ratu Nemci povukli iz Francuske zloglasnu 342. diviziju, koja je počinila neviđene zločine u Gornjem Jadru – u Velikom Selu, Jarebicama, Ribarici, Dragincu, Filipovićima, Siminom brdu, Stupnici, Cikotama, Krivajici i drugim selima.
  • „Ljudi kao što je Vlada Zečević, koji je bio sveštenik u Krupnju, pozvali su narod na ustanak. Vlada je prvo organizvao u Tronoši četnike, a kada su četnici uspostavili saradnju sa Nemcima on je otišao u partizane i sve vreme je bio u partizanima. Nažalost i tada su Nemci vršili stravičan pritisak na Srbiju, a mi i danas imamo od istih tih pritisak na našu zemlju. Od nas traže ono što niti smemo niti hoćemo – da priznamo Kosovo. Znala je Srbija tada, a zna i danas srpsko rukovodstvo šta je najbolje za srpski narod i tako će se i ponašati“, poručio je Đokić.

  • Prisutnima se obratio zamenik predsednika SUBNOR-a Loznica Milorad Komarčević i praunuka Vlade Zečevića Ksenija Zečević.