Jubilarno “Vukovo zvono”

Pedesetak učenika sedmog i osmog razreda osnovnih škola i učenici srednjih škola iz Srbije i regiona poslali su radove na jubilarni 20. literarni konkurs „Vukovo zvono”, raspisan od strane ogranka Vukove zadužbine Gimnazije „Vuk Karadžić” i Centra za kulturu „Vuk Karadžić” u Loznici.

Manifestaciji je prisustvovao prof. dr Boško Suvajdžić koji je darivao nagrađene učenike srebrnjacima sa Vukoim likom, knjigama i ostalim prigodnim nagradama.

“Ovo je najlepši deo aktivnosti Vukove zadužbine koji organizujemo već dve decenije u kontinuitetu sa ogrankom iz Loznice, koji je jedan od najboljih i najaktivnijih. Ovo je veliki jubilej i deca koja su dobila nagrade sigurno će dugo pamtiti ovaj dan.” – rekao je prof. Suvajdžić.

“Svi njihovi radovi biće objavljeni u listu „Danica“ Vukove zadužbine i mislim da im je to najlepši poklon” – rekla je Svetlana Spajić, predsednica Ogranka Vukove zadužbine Gimnazije.

U kategoriji osnovaca za kratku priču prva nagrada pripala je Milošu Ćulafiću, učeniku 8. razreda OŠ “Vasa Čarapić“, Beli Potok.

S obzirom da nije pristigla nijedna legenda iz narodnog života, žiri je odlučio da nagradi dva ciklusa pesama, i to Elenu Majstorović (osmi razred) i Rastka Živaka (sedmi razred), učenike OŠ „Nikola Tesla“, Beograd.  Prvu nagradu za kolaž najautentičnije zabeleženih anegdota iz narodnog života dobio je Vlade Kovačević, učenik  drugog razreda lozničke Gimnazije. U kategoriji srednjoškolaca, nijedan poetski rad nije zadovoljio postavljene kriterijume, te su nagrađene dve kratke priče – „Šeli“, rad Jelene Perić, učenice četvrtog razreda Valjevske gimnazije i „Priča o čekanju“ učenice četvrtog razreda ekonomske škole „Nada Dimić“, Zemun.