Obeležena 116. godišnjica od rođenja Momčila Gavrića

Kod spomenika najmlađem podnaredniku svih savezničkih armija u Velikom ratu, u Parku breza u Loznici, danas, 29. aprila 2022. godine, polaganjem venaca i progodnim programom, obeležena je 116. godišnjica od rođenja Momčila Gavrića.


Vence su položili predstavnici Grada Loznice, Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica, Vojske Srbije – Garnizona Loznica, kasarne “Podnarednik Momčilo Gavrić“ i Udruženja za negovanje tradicije, a prisutnima se ispred Grada Loznice obratio pomoćnik gradonačenika Ljubinko Đokić.


„Odajući danas ovu poštu svesni smo saznanja da svako ko ne poštuje svoje pretke ne misli dobro potomcima, a ko ne poštuje svoju prošlost taj se zasigurno odriče svoje budućnosti. Ako se prisetimo kroz istoriju, tih godina i 1804, i 1914, i 1941, znali smo kao što to i danas znamo šta je najbolje za Srbiju. A najbolje za Srbiju je to što je uvek vodila odbrambene a nikada osvajačke ratove. Zato smo i pobeđivali u tim ratovima.


Kako reče naš gradonačelnik „naša je obaveza da negujemo tradiciju i crpeći takva iskustva donosimo mudre odluke za našu budućnost“. A mudre odluke su da izgrađujemo institucije, komunalnu i energetsku infrastrukturu, da ulažemo u zdravstvo, obrazovanje, kulturu, sport… Mi to danas dragi prijatelji i činimo“, rekao je pomoćnik gradonačelnika Loznice Ljubinko Đokić.

U nastavku je Goran Vilić, istoričar i upravnik Muzeja Jadra u Centru za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica, održao istorijski čas, dok su članice etno grupe „Lozice“ pesmom upotpunile program.

Momčilo Gavrić je imao samo osam godina kada je počela ofanziva na Srbiju i kada su mu Nemci ubili oca, majku i sedmoro braće i sestara. 

 Najmlađi podnarednik svih savezničkih armija u Velikom ratu, nosilac Albanske spomenice i nekoliko plaketa za hrabrost, po oslobođenju zemlje navršava tek 12 godina. Siroče bez porodice i vojnih drugova, ranu mladost provešće u Engleskoj, a u rodnoj Srbiji preživeće još jedan veliki rat, nemački logor, komunističku tamnicu i streljački vod. Vek prepun ratova, opasnosti, promena državnih uređenja i društvenih vrednosti, ostaviće na ovom skromnom i povučenom čoveku najvažniji trag – trag čestitosti koji je uspeo da prenese i na svoje potomke.

Povodom 100 godina od Velikog rata, 2. novembra 2018. godine, u Parku breza postavljen je spomenik uznak sećanja na ovog hrabrog Lozničanina.