Kolonija pustovanja: Loznica danas Srbija u malom

Drugu po redu koloniju pustovanja, koja se održava u Naučno-obrazovno kulturnom centru „VuK Karadđić“ u Tršiću, posetili su danas gradonačelnik Vidoje Petrović, ambasadori Finske, Švajcarske i Belgije, Violeta Jovanović, predsednica Etno mreže i izvršna direktorka Nacionalne alijanse za lokalno ekonomski razvoj (NALED), te predstavnici međunarodnih organizacija, koji su tokom obilaska štandova na kojima žene iz gradova širom Srbije pustuju vunu, izneli pozitivne utiske o lepim i unikatnim eksponatima kao i o ovoj tradicionalnoj tehnici ručne radinosti.


Gradonačelnik Vidoje Petrović izrazio je zadovoljstvo što je Grad Loznica domaćin kolonije i zahvalio se Violeti Jovanović na dugogodišnjoj saradnji i svim učesnicima i gostima kolonije koji su svi zajedno doprineli da pustovanje ponovo zaživi.

„Loznica odnosno Tršić je Srbija u malom s obzirom na to da su učesnice ove kolonije žene iz gradova i mesta širom Srbije. Mi sa ovakvim i sličnim manifestacijama obezbeđujemo snažnu promociju našeg grada i ljudi, koji su dobri domaćini, vredni, kreativni, posvećeni očuvanju tradicije i kulturno-istorijskog nasleđa“, istakao je Petrović.


Gradonačelnik Loznice je ukazao i na to da će Grad Loznica u budućnosti obezbediti razne vidove podrške koji će doprineti ekonomskom osnaživanju žena.


Prema rečima Violete Jovanović, kroz tehniku pustovanja se pruža mogućnost da se žene osposobe kao budući profesionalci koji stvaraju proizvode za kojim je vidljiva potražnja na tržištu.


„To im može biti dopunski prihod, plata ili izvor samozaposlenja“, kaže Jovanović.
Ambasador Švajcarske Urs Šmid kazao je da mu je velika čast što je ih je na koloniji, koju organizuje NALED, ugostio gradonačelnik Vidoje Petrović.


„Srbija je mnogo više od samog Beograda i ova poseta ostavlja utisak kolika je raznovrsnost Srbije zapravo“, istakao je ambasador Šmid.


Supruga ambasadora Kanade Valeri Lane zahvalila se na gostoprimstvu i prilici da poseti koloniju i loznički kraj koji joj se jako dopada zbog čega će se vratiti opet u Tršić.