Marija Ristanović, devojka koja slika svetlošću

U Galeriji Mina Karadžić sinoć je otvorena prva izložba slika devetnaestogodišnje Marije Ristanović, učenice Srednje ekonomske škole u Loznici.

Otvarajući izložbu, čija postavka se može pogledati u narednih 15 dana, direktorka Centra za kulturu “Vuk Karadžić”, mr Snežana Nešković Simić, naglasila je da se radi o jednoj vrlo talentovanoj mladoj slikarki koja se predstavlja sa 35 radova, te da je do izložbe došlo na predlog sugrađanina Zorana Gavrilovića.

Foto: M.K.

“Ono što je mene fasiciniralo kao majku, umetnika, i kao nekoga ko se dugi niz godina bavi razvojem talenata u našem gradu, koliko je ovde utkano lepote, ljubavi, strasti i energije iz jednog ovako krhkog bića”, rekla je Simićeva i dodala da Marija zaslužuje duboki naklon i poštovanje.  

Organizator programa u Centru za kulturu, mr Drago Simić, pomogao je mladoj Lozničanki u pripremi izložbe, za koju kaže da iskrenijeg stvaraoca do sada nije upoznao.

“Radove sam grubo podelio u dva segmenta. Prvi, portreti monaha, jedan spokojan duhovni svet, mesto gde sve miruje i gde je sve jasno, i drugi deo gde su portreti životinja, sve ono što okružuje. Te životinje su pune nesputane energije, slobode. Sve ono što je Mariji u ovom životu uskraćeno. Jedna grupa slika prikazuje pejzaže i mrtvu prirodu i to je neka vrsta mosta između monaha i životinja. Njen pristup je hiperrealistički, a njena senzibilnost neke detalje skoro fotografski dočarava, što je zadivljujuće za Marijin uzrast. Mnogi koji završavaju  fakultete nisu u stanju da ovako realno i do tančina naslikaju”, rekao je Simić i zaključio da iako se već 30 godina bavi pedagoškim radom, ima utisak da niko od učenika koje je do sada spremao za umetničke škole i fakultete nije imao toliku iskrenost koju je neophodno pokazati prema umetnosti.

Foto: M.K.

Marijin veroučitelj, Rade Tešić, ističe da devojčica pored životnog krsta, koji smireno i dostojanstveno nosi, dokazuje da je za decu i omladinu važnije duhovno, emocionalno i mentalno zdravlje od isticanja samo onog telesnog i od petica u školi.

“ Na njenoj prvoj samostalnoj izložbi slika, a po njenoj želji, novac od prodatih radova biće dat kao prilog manastiru Hilandar, osetio sam istinsku radost i sreću što sam njen veroučitelj. U isto vreme eshatološka izražajnost portreta svetih Božjih ljudi, učinila je Mariju mojim vizuelnim učiteljem vere. A ovo je bio samo njen početak. Na redu su ikone Svetih”, rekao je Tešić.

Izložba je prodajnog karaktera i sva prikupnjena novčana sredstva namenjena su obnovi manastira Hilandar, a radovi se mogu videti u Galeriji Mina Karadžić do 25. februara 2022. godine.