Valjevo: Ekološki informacioni sistem Srbije

Građani Srbije od sada mogu da prijave ekološke probleme u svojim sredinama, putem jedinstvenog Ekološkog informacionog sistema.

Prezentacija ovog sistema i obuka za predstavnike jedinica lokalnih samouprava Mačvanskog i Kolubarskog okruga, među kojima su bili predstavnici Loznice i Malog Zvornika, održana je u gradskoj kući u Valjevu.

Državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine, Aleksandar Dujanović, naglasio je da je jedinstveni Ekološki informacioni sistem, putem kojeg građani mogu da prijave ekološke probleme, počeo sa radom 31. januara.

“Administratori će prikupljati informacije sa terena koje dobiju od građana i zatim pozivati nadležne službe da reaguju, zbog toga je u tom poslu uloga inspekcijskih i drugih službi u lokalnim samoupravama veoma važna.

Kad građanin prijavi, odnosno pošalje prijavu, administratori to odmah šalju nadležnim organima. Mi ćemo dati rokove svim jedinicama lokalne samouprave da na naš zahtev odgovore u roku od sedam dana, a građani da dobiju svoj odgovor.” – objasnio je Dujanović.

Kako je saopšteno iz nadležnog ministarstva, građani će moći da šalju prijave putem mobilne i veb aplikacije „gReact” (Green Reaction), koja može besplatno da se preuzme na Google Play i APP Store, a omogućeno je i slanje SMS ili MMS poruka na 066-5555-001, kao i telefonski pozivi Kontakt centru na broj 0800-003-003, radnim danima od 7:30 do 15:30 časova.