Projekat Loznice, o smanjenju rizika u vanarednim situacijama sliva reke Drine, predstavljen u Beogradu

Foto MDULS – autor Sanja Knežević

Predstavnici Grada Loznice posetili su u utorak, 8. februara, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, gde su sa ministarkom Marijom Obradović razgovarali o mogućnostima za dalje finansiranje projekata u oblasti preventivnog delovanja, smanjenja rizika i boljeg otklanjanja posledica u vanrednim situacijama u slivu reke Drine.

Sagovornici su ministarki Obradović ukazali na potrebe udruženih gradova i opština u slivu reke Drine po pitanju podizanja ukupnih kapaciteta za reagovanje u vanrednim situacijama, predstavivši joj projekat kojim su aplicirali za sredstva iz Budžetskog fonda za program lokalne samouprave u 2022. godini, a u okviru četvrtog cilja koji se odnosi na preventivno delovanje na smanjenju rizika od klimatskih promena i elementarnih i drugih nepogoda.

Ministarka Obradović istakla je da su projekti realizovani tokom prethodne tri godine, koje je Ministarstvo finansiralo iz Fonda za međuopštinsku saradnju, a podržala Vlada Švajcarske, pravi primer dosadašnje uspešne saradnje MDULS i JLS u slivu reke Drine.

Ona je dodala da će Ministarstvo nastaviti da podržava zajedničke nastupe udruženih gradova i opština širom Srbije, naglasivši da je to jedan od kriterijuma pri odabiru projekata koje će MDULS finansirati u saradnji sa međunarodnim donatorima.

Izvor: Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave