Pozorišna svetkovina od 4. do 11. aprila

Petnaesti Festival glumačkih ostvarenja biće održan u Vukovom domu kulture u Loznici, od 4. do 11. aprila, najavio je organizator Kulturno-umetničko društvo „Karadžić“.


„Ideja o Festivalu glumačkih ostvarenja amaterskih pozorišta Srbije, spontano se rodila u Pozorištu KUD „Karadžić“, rado viđenim gostom u mnogim gradovima Srbije, u svojstvu učesnika pozorišnih smotri, ali i van festivalskih termina. Primarni povod bio je da se intezivira druženje sa drugim pozorišnim ansamblima u čemu i jeste najveća draž amaterskog angažovanja, da se razmenjuju iskustva na pripremanju predstava i na njihovom opremanju i eksploataciji.

Polazilo se i od određenog organizatorskog iskustva ispoljenog u gotovom desetogodišnjem organizovanju smotri Amaterskih pozorišta sa područja Međurepubličke zajednice kulture „Sava“, koje su ponekad trajale – takođe u aprilu – i po dve sedmice, a značajno su doprinele formiranju pozorišne publike čiji se ukus istančao i praćenjem pozorišnih predstava profesionalaca koje su prikazivane u Loznici.
Umetnički savet Društva je dao saglasnost za ovu ideju, a formiran je i Organizacioni odbor smotre.

Prema usvojenim pravilima na Festivalu se dodeljuju nagrade za glumačka ostvarenja: nagrada glumac večeri, o kojoj odlučuje žiri publike, nagrade za najbolje epizodne i najbolja glumačka ostvarenja festivala, koje dodeljuje stručni žiri i nagrada „Petar Grujić“, koja se dodeljuje isključivo nekom iz domaćeg ansambla za glumački doprinos u radu Pozorišta KUD „Karadžić“, a u znak sećanja na istaknutog glumca i reditelja ovog pozorišta.


Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje ne može dobiti glumac sa završenom pozorišnom akademijom – odsek gluma a glumci iz domaćeg ansambla samo izuzetno mogu konkurisati za ovo priznanje.
Tokom trajanja festivala organizuje se i prepodnevni program revijalnog karaktera, u kome nastupaju sa svojim predstavama učenici osnovnih i srednjih škola.“

U proteklih 14 festivala učestvovala su Amaterska pozorišta iz Uba, Smederevske Palanke, Despotovca, Beočina, Iriga, Bogatića, Požarevca, Prokuplja, Sente, Velike Plane, Prnjavora, Surdulice, Valjeva, Crvenke, Jagodine, Trstenika, Beograda, Prijepolja, Petrovca na Mlavi, Kovina, Rače, Šida, Velikog Gradišta, Paraćina, Novog Bečeja, Aleksinca, Kruševca, Zemuna, Ćuprije, Stare Pazove, Nove Pazove, Sokobanje, Novog Sada i Leskovca.