Za pet dana 14 kazni zbog nepoštovanja epidemioloških mera

Od četvrtka, 21.oktobra do ponedeljka 25.oktobra, na teritoriji Mačvanskog upravnog okruga, kontrolisano je 1024  objekta, a u nadzoru je učestvovalo 103 inspektora.

Tokom nadzora protivepidemijskih mera inspektori su utvrdili 14 nepravilnosti koje se odnose na ograničeno  radno vreme, ličnu  zaštitnu  opremu zaposlenih i korona redara. Za utvrđene nepravilnosti izrečene su sledeće mere: dva naloga od po 150.000 dinara; tri naloga od po 30.000 dinara i pet  naloga od po 5.000 dinara. Podnet je jedan zahtev sudiji za prekršaje i izrečene su dve mere pražnjenja objekata.

Inspekcijskim organima lokalnih samouprava, komunalnoj miliciji i republičkim inspekcijama koje su angažovane u kontrolama, u subotu 23.oktobra  su dostavljeni instrukcija i Uredba o dopuni Uredbe Vlade Republike Srbije o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, od 22.10.2021.godine. 

Svaki inspektor u svom inspekcijskom nadzoru je  dužan da se nadziranom subjektu legitimiše,čak i pre nego što nadzirani subjekt zatraži /osim u slučajevima prikrivene kupovine /.

Koordinisani inspekcijski nadzori usmereni su ka objektima i delatnostima koje su i u ovoj aktuelnoj situaciji prepoznate kao epidemiološki rizici i to: ugostiteljski objekti; objekti za organizovanje svadbi i drugih privatnih proslava; javni prevoz; objekti za organizovanje sportskih i rekreativnih događaja i sl.; tržni centri  i maloprodajni objekti; objekti turizma, kao i koncerti, navodi se u saopštenju za medije Vladana Krasavca, načelnika Mačvanskog upravnog okruga.