Uskoro ugovori za energetsku sanaciju

Konačna rang lista građana koji su ispunili uslove da dobiju bespovratna sredstva za neku od mera energetske sanacije objavljena je 15. oktobra.

”Na ovaj javni poziv pristigle su ukupno 244 prijave za tri mere – 29 za nabavku i ugradnju termičke izolacije, 148 za stolariju I 67 za nabavku i ugradnju kotlova . Od tog broja se na konačnim rang listama nalazi 120 domaćinstava” – objasnio je gradski menadžer Dejan Stalović.

Stalović je u ime rukovodstva grada i gradonačelnika Loznice izrazio zadovoljstvo što je veliki broj građana Loznice prihvatio ovu ideju na pravi način, prepoznao i svoju šansu i dobre namere rukovodstva grada i Ministarstva i učestvovao u konkursu.

Kako je naveo, na konačnim rang listama  za 15 domaćinstava je odobrena nabavka i ugradnja termičke izolacije, stolarije za 57 i kotlova za 48 stambenih jedinica.

“ Komisija je veoma predano, detaljno i precizno radila svoj posao, a neke prijave je odbacila zbog nepotpune dokumentacije dok je ostale bodovala po pravilniku. Izlaskom na teren utvrđeno je da su građani zaista korektno popunjavali konkursnu dokumentaciju i da je stanje upravo onakvo kako je i navedeno u prijavama” – istakao je on i podsetio je da je ova aktivnost potpuno kompatibilina sa unapređenjem energetskih svojstava stambenih zgrada, što je realizovano na ideju gradonačelnika.

“Prošle godine smo ugradili liftove u nekoliko stambenih zajednica, popravili smo veći broj krovova i rekonstruisali fasade. Ove godine u aprilu je potpisano 55 ugovora za popravku krovova, ugradnju interfona i video nadzora, popravku hidranata, a ovih dana se završava i javna nabavka za rekonstrukciju fasada. U te svrhe ove godine izdvojeno je 80 miliona dinara i to govori koliko nam je važno da podižemo energetsku efikasnost u našem gradu “ – zaključio je Stalović.

Prema rečima zamenika načelnika Gradske uprave Milorada Matića, podatak da je pristigao veliki broj prijava govori da je proces bio transparentan, a građani upoznati sa konkursom.

“ Rok za prigovore ističe 23. oktobra i mogu da ih podnesu samo građani kod kojih je sproveden terenski obilazak. Nakon isteka roka za podnošenje prigovora Gradsko veće će doneti odluku o dodeljivanju bespovratnih sredstava nakon čega se pristupa realizaciji trojnog ugovora između Grada, podnosioca prijava i izvođača radova. Već u decembru ili početkom januara u saradnji sa nadležnim Ministarstvom biće raspisan novi konkurs tako da svi oni koji nisu konkurisali ili nisu uspeli da prikupe dokumentaciju imaće opet priliku da se prijave za neku od mera” – pojasnio je Matić.