Obeleženo 80 godina od stradanja nedužnih civila u Dragincu

Komemorativnim skupom u Dragincu i polaganjem venaca na spomen-kosturnicu obeležena je 80. godišnjica od stradanja 2950 nedužnih civila gornjeg Jadra, u periodu od 14. do 19. oktobra 1941. godine.

U ime rukovodstva Grada Loznice skupu u Dragincu obratio se pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić koji je podsetio na tragične događaje i zločine koji su se tada odigrali.

  • Nema sela u Srbiji u kojem je u jednom danu ubijeno toliko ljudi i ugašeno toliko porodica. Nemački general, zlikovac, kome ovde ne želim da pomenem ime, je izdao naredbu svojim vojnicima koja glasi: „Morate da prokrstarite ovom zemljom kojom se 1914. potocima lila nemačka krv“. Posle stravične naredbe usledili su stravični zločini. Pohod na Mačvu i Podrinje počeo je 28. septembra, a već oko 10. oktobra Nemci dolaze u naše krajeve i čine nečuvene zločine. Njihov cilj je bio spaliti sva sela na severnoj, istočnoj i zapadnoj strani Cera i uništiti svo stanovništvo i sve ono što služi narodu. U tim pohodima najviše su stradali građani Draginca, Jarebica, Filipovića, Siminog brda i u takvim stravičnim zločinima vatra slobode nije ugašena – kazao je on i dodao da je posle godina okupacije došla sloboda.
  • Ono što je porušeno je izgrađeno. Ono što zapaljeno je obnovljeno, ali ljudske živote niko nije mogao vratiti. I danas posle 80 godina mi se okupljamo ovde i odajemo poštu nedužno stradalim i molimo se i branićemo da ovi krajevi nikad više ne budu na meti ubica – poručio je Đokić na komemorativnom skupu.
    U ime Vlade Republike Srbije prisutnima se obratio državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor koji je rekao da spomen-kosturnica u Dragincu potvrđuje sav besmisao i pogubnost politike nasilja, agresije i mržnje sa jedne strane i težnje za životom, slobodom i ljubavlju sa druge strane.
  • Draginac je mesto naše tuge i ponosa. Natopljen srpskom krvlju obavezuje nas da se sa tugom sećamo svih ovde pobijenih, ali i opominje da moramo biti ponosni što smo pre 80 godina bili deo antifašističkog pokreta i borci za slobodu i kao i uvek na pravoj strani istorije – poručio je Kapor i istakao da ne treba da dozvolimo da se istorija prekraja već da treba da se ujedinimo i prekinemo sa podelama.

Uz državne i vojne počasti, kod spomen kosturnice u Dragincu vence su položili predstavnici Vlade Republike Srbije i Grada Loznice, predstavnici Osnovne Škole „14. oktobar“ u Dragincu, Memorijala „Draginac“, SUBNOR-a i drugih udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Organizator državne ceremonije je Vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.