211 godina od Boja na Loznici

Grad Loznica i Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ obeležili su, polaganjem venaca na grob Ante Bogićevića, 211. godišnjicu od Boja na Loznici. Pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić istakao je da Boj na Loznici, pod vođstvom vojvode Ante Bogićevića, predstavlja jednu od najznačajnijih pobeda srpskih ustanika u Prvom srpskom ustanku podsetivši na istorijska zbivanja u tom periodu.

“Kada se osvrnemo kroz istoriju vidimo da je Boj na Loznici predstavljao iscrtavanje granica Zapadne Srbije. Danas, 211. godina posle toga, naša država diplomatskim putem iscrtava Južnu granicu, a mi u Loznici, na čelu sa gradonačelnikom, borimo se da budemo što više na usluzi narodu, da iscrtavamo što više putne, energetske i komunalne infrastrukture, da proširujemo kapacitete dečje ustanove, obnavljamo odeljenja Opšte bolnice, da gradimo sportske objekte i drugo. Poštujemo naše pretke i uvek ćemo ih poštovati, ali moramo se boriti za buduće generacije “– poručio je Đokić.

Upravnik Muzeja Jadra, Goran Vilić, podsetio je na istorijske detalje o zbivanjima tokom bitke koja je vođena 17. i 18 . oktobra 1810. godine, kada je pod vođstvom Antonija Ante Bogićevića, 1.200 Srba branilo gradske bedeme od turske vojske koja je brojala 30.000 vojnika.