Bjelašnica – „Krov“ Sarajeva

Bjelašnica/Foto: Bojan Lučić

Bjelašnica, nekada omiljeni ski centar ozbiljnih skijaša i takmičara, danas zaboravljen od strane onih koji su ga pre 1992. najviše posećivali.

 Posle puno godina vratio sam se na Bjelašnicu i sada mi samo nije jasno šta sam čekao ovoliko dugo. Bjelašnica i dalje radi. Istina, žičare su malo zastarele za današnje standarde, objekti se grade iz dana u dan, ali sve je to moderno i suštinski ski-centar funkcioniše normalno.

Naime, nepotrebno je ići na Bjelašnicu da bi se samo vozili po stazama, jer ova planina je kao stvorena za skijanje, planinarenje, vožnju brdskog biciklizma  i van uređenih staza.

Gde god pogledate možete neći neku dobru „liniju“ za spuštanje. Ima raznog terena, od blagih i strmih padina, pa do prelepih ravnica. Zahvaljujući visini, ali i dobroj klimi, snega uglavnom ima tokom cele sezone. Kad smo kod visine, najviši vrh Bjelašnice se nalazi na 2067 metara nadmorske visine i predstavlja najviši skijaški centar u Bosni i Hercegovini ali ne i najviši vrh (Najviši vrh Bosne i Hercegovine je planina Maglić sa 2386 m nmv.).

Na najvišem delu, na 2067 m nadmorske visine, podignuta je 1894. godine meteorološka stanica, koja je ujedno i najviša stalno nastanjena tačka u Bosni i Hercegovini. Sam vrh je po tome i dobio ime Opservatorija, a sama planina po belini kamena i snegovima koji se zadržavaju na vrhovima i do avgusta meseca.

Zima na Bjelašnici traje od novembra do maja. Posebnu atrakciju predstavljaju visoki snežni smetovi koji mogu dosegnuti i do nekoliko metara. Ovo godišnje doba je posebno interesantno upravo zbog pejzaža koji pruža planina prekrivena snežnim prekrivačem, nalik na belu pustinju.

To je upravo i jedna od raznovrsnijih karakteristika ove planine – u letnjem periodu vazduh je svežiji, povetarca uvek ima i sjajno je mesto da se rashladite od “betonskih” zidina koje vas okružuju.

Znam da većinu ljudi brine bezbednost i da je to glavni razlog zašto posle rata ne idu tamo. U realnosti na Bjelašnici nema nikakvih problema i nema razloga za brigu. Svi su jako ljubazni, staze su uređene I dobro obeležene, kako pešačko-biciklističke tako i skijaške. Ono što će ljubitelje planinarenja i brdskog biciklizma oduševiti, jeste činjenica da se preko ove planine pruža “Via Dinarica trail”, planinska staza koja se pruža od Albanije do Slovenije.  

Dok smo šetali planinom zatekli smo ostatke ovogodišnjeg snega u uvalama, ali to je ovaj krajolik uveliko krasilo. Iz podnožja se pruža neverovatan pogled na tri najpoznatije planine u Bosni i Hercegovini – Jahorinu, Treskavicu I Prenj. Sve tri planine su imale snežne “kape” i taj šarenolik izgled planine je u najmanju ruku neverovatan prizor.

Mi smo imali tu privilgeiju da sretnemo drage ljude koji čuvaju svoje stado, a jedan od njih je tek prvi put posle zime doveo ovce na ispašu. Kada smo ga upitali kako je, nasmešio se i odgovorio “S obzirom da smo prvi put na druženju posle snega, dobro sam, gura se”. Nastavili smo dalje. Gde god da pogledate, pružaju se neverovatni pejzaži pa ukoliko volite fotografiju, retko ćete propustiti priliku jer se ona svakako ne ponavlja.

Razmišljam kako je nezgodno ako se nađete u nevremenu na vrhu, ipak je visina preko 2000 metara. U razgovoru sa jednim planinarom iz obližnjeg sela Lukavac, saznali smo da je u kišnim danima cela planina prekrivena gustom maglom, gotovo da ne vidite put ispred sebe i temperature opadnu do čak 0 stepeni leti, zimi da ne govorimo. Zbog jakih vetrova koji duvaju iz pravca Jahorine i Treskvice, neretko se temperature spuštaju i preko -20 stepeni. Vetrovi zimi duvaju preko 100km/h i stvaraju ogromne nanose snega I leda.

Kada uporedimo Jahorinu i Bjelašnicu, Jahorina je svakako popularnije skijalište, uređenije sa većim brojem staza i zabavnih sadržaja, ali zato Bjelašnica nudi i segment za uživanje u pravoj divljini i prostranstvima koja se pružaju u nedogled.

Šta je mene oduševilo? Tišina. Tišina koju retko gde srećete uz poneki nalet povetarca koji na jedan lep način remeti tišinu u kojoj možete da uživate, relaksirate se i zaboravite na sve, pa skoro na sve, dok se ne vratite u realnost. Ali, Bjelašnica vas i dalje čeka da joj se vratite. Ja ću to sigurno učiniti. 

                                                                                         Bojan Lučić