Đački Vukov sabor, najmasovnije okupljanje đaka u Srbiji, održaće se od 27. do 29. maja

Ovogodišnja manifestacija, 50. po redu, održaće se od 27. do 29. maja 2021. godine. Na samom početku programa, u Muzeju Jadra biće predstavljena izložba odabranih radova učenika osnovnih i srednjih škola likovnog konkursa posvećenog Đačkom Vukovom saboru.

Pored jubilarne godišnjice, Đački Vukov sabor obeležiće se u znaku još jednog jubileja – 60 godina od uručenja Nobelove nagrade Ivi Andriću. Tom prilikom, u četvrtak, 27. maja, svečano otvaranje programa otpočeće u Vukovom domu tradicionalnom “Himnom Vuku“ Stevana St. Mokranjca, u izvođenju hora Gimnazije, pod rukovodstvom Darka Nestorovića.

Publici će se predstaviti i Lena Popović, pobednica Okružne smotre recitatora „Pesniče naroda mog“. Svečano otvaranje biće upotpunjeno predstavom „Aska i vuk“ u izvođenju Malog pozorišta „Duško Radović“ iz Beograda. Ova pripovetka Ive Andrića predstavlja prvo idealno mesto susreta dece sa stvaralašrvom našeg velikog nobelovca.

Drugog dana manifestacije, u petak u Tršiću biće organizovano nekoliko radionica za učenike: etnomuzikološka radionica – Guslanje, koju vodi Milutin Đuričić, radionica tkanja, radionica animiranog filma iz Niša. Takođe, u Muzeju jezika i pisma u Tršiću biće predstavljena studentska istraživanja demonoloških predanja – „Priče o tami“. Na ovu temu govoriće prof. dr Marko Pišev, doc. dr Mladen Stajić i doktorand Danilo Trbojević.

U okrivru drugog dana svečanosti, u Gimnaziji „Vuk Karadžić“, biće upriličeno proglašenje pobednika 19. literarnog konkursa „Vukovo zvono“. Završna svečanost Đačkog Vukovog sabora biće organizovana u subotu, 29. maja. U prostoru vajata „Vuk i nauka“ biće prikazana proširena izložba o Đačkim Vukovim saborima autora Miroslava Terzića, kustos-istoričara, dok će u Galeriji na Saborištu biti izloženi radovi studenata Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Na otvorenoj pozornici na Saborištu, uz tradicionalnu himnu koju će izvesti hor Gimnazije „Vuk Karadžić“ i podizanje zastave Vukovih sabora, prisutnima će se učenica Srednje škole „Sveti Sava“ iz Loznice. U nastavku programa, Malo pozorište „Duško Radović“ iz Beograda izvešće predstavu „Srce u junaka Kraljevića Marka“.

Đački Vukov sabor je program koji je posvećen đacima i njihovom stvaralaštvu kako bi se mladima, kroz mnoštvo programa i radionica, približila naša bogata tradicija. Na ovaj način će se bolje upoznati sa tradicionalnim vrednostima naroda kojem pripadaju i jezikom kojim pišu i govore.

Manifestacija koja je nastala po uzoru na Vukov sabor, koji se organizuje u čast našeg velikog reformatora Vuka S. Karadžića, tokom meseca maja od godine, okuplja veliki broj đaka iz cele Srbije, ali i zemalja iz regiona. Namera nam je da Tršić i Loznica, u danima Đačkog sabora, budu stecište mladih koji će narodnu tradiciju i Vuka Stefanovića Karadžića doživeti kao podsticaj za dublje istraživanje i za novo i savremeno upoznavanje naše kulture, i njeno poređenje sa drugim kulturnim nasleđem drugih naroda. Tako će se omogućiti formiranje budućih naraštaja na čvrstim temeljima naše kulture i tradicije i, samim tim, omogućiti mladima da postanu tvorci kulturnog identiteta naše zemlje.


Program Đačkog Vukovog sabora tokom decenija se menjao, dopunjavao i usavršavao, nikad ne zaboravljajući da je osnovni cilj povezivanje mladih sa vlastitom tradicijom i sa svim njenim osobenostima i potencijalima. Upravo kroz ovu manifestaciju, koja sadrži bogat program u koji je uključen veliki, raznovrsan broj radionica, Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica, uz podršku Grada Loznice, omogućio je mladima da se na inovativan i kreativan način upoznaju sa tradicijom jer sadašnjost se najbolje razume ukoliko se osvetli prošlost.


Ovogodišnju manifestaciju Đački Vukov sabor podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.