„Kroz život zdravo“ – Dan mladih u Loznici

U okviru Međunarodnog dana mladih koji se tradicionalno obeležava 12. avgusta, Kancelarija za mlade Loznica u saradnji sa Gradom Loznica, Turističkom organizacijom Loznice, UG „Ćuvarkuća“ i UG „Reč i delo“ organizovala je niz aktivnosti koje će mlade afirmisati u smeru vođenja zdravog stila života.

„Grad Loznica na sport gleda kao na kategoriju izuzetnog značaja i samim tim je pokrovitelj svih ovih organizacija“ izjavio je Milan Nedeljković, član Gradskog veća zadužen za sport.

Nedeljković je dodao i to da se iz gradskog budžeta izdvajaju sredstva za sve događaje koji uključuju mlade.

Uvertira za 12. avgust bila je sinoć je u Lešnici, gde je Marija Petrović, ispred kik boks i fitnes tima „Petrović“, održala trening na otvorenom koji je okupio decu uzrasta od 5 do 15 godina.

Ovaj program namenjen je kako najmlađima, tako i onoj starijoj deci, ali i svim ljudima koji žele da se bave sportom isključivo rekreativno. „Tu smo da ukažemo na zdrave stilove života. Treba malo decentralizovati i izaći iz uskog centra grada“ – rekla je Petrovićeva i dodala da i deca koja žive u prigradskim naseljima i selima treba da imaju priliku da se bave sportom i svoje slobodno vreme provode što kvalitetnije.

Dan mladih otvorila je biciklijada pod nazivom EkoLo Tour. Preko 40 učesnika uputilo se ka Tršiću, gde je bio cilj EkoLo Tour-a. Kako se ovogodišnji Dan mladih u Loznici obeležava pod sloganom „Kroz život zdravo“, ispred Obrazovno-kultirnog centra „Vuk Karadžić“, sačekali su ih paviljnoni sa zdravom hranom.

Mladi koji su bili deo EkoLo Tour-a veoma su zadovoljni organizacijom same biciklijade. Ističu da je sigurnost bila na visokom nivou, a prijatno su bili iznenađeni zdravim osveženjem i namirnicama koje su ih sačekale na kraju rute.

„Kancelarija za mlade Grada Loznice trudi se iz godine u godinu da što sadržajnijim i zanimljivijim programom za mlade privuče pažnju i što veći broj sugrađana“, istakao je Bojan Lučić, koordinator Kancelarije.

Da mladi treba kvalitetno da provode slobodno vreme pokazuje i dvodnevni Neli futsal turnir koji je počeo juče. Turnir se održava na terenu Gimnazije i on je humanitarnog karaktera jer će jedan deo prikupljenih sredstava biti preusmeren nekoj od ugrožeih porodica na teritoriji grada.

Manifestaciju povodom Dana mladih je zatvorio prikaz filmova sa festivala Slobodna zona, a svi filmovi su ekološkog karaktera kako bi mladima približili teme popu zaštite životne sredine i zdravih stilova života.

Namera je da mladi uvide da u svetu kojem mi danas pripadamo, inovacioni svet i svet tehnologije, treba imati svesti da je priroda nešto neprocenjivo i najvrednije što smo dobili na korišćenje i da moramo učiniti sve kako bi je očuvali najbolje što možemo.