„Pridruži se i ti“ – Cerski marš 2021.

Društvo za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine, čiji je predsednik Dragutin Đukanović,  u saradnji sa Gradskom upravom Grada Loznice organizuje i ove godine Cerski marš koji će se, na inicijativu mladih, održati 19. avgusta kada je i državna ceremonija.

Ovo je šesta godina kako se u Loznici spovodi ova manifestacija, a sama ideja proistekla je iz Šapca, u kojem se marš već 12 godina obeležava.

Cerski marš odžava se u znak sećanja na poginule vojnike koji su vojevali za svoju, i slobodu svog naroda. Da brojke ne znače ništa, a čuveni „srpski inat“ ima neopisive moći pokazala je srpska vojska koja je u desetodnevnoj bici pobedila brojčano nadmoćniju Austrougarsku. Cer, Drina i miris „rodne grude“ bili su dovoljni hrabrim vojnicima da ne pokleknu i da se bore za svoje ognjište.

Inicijator i pokretač Marša na Cer, Dragutin Đukanović, govorio je o tome koliko je bitno da se sećamo svih junaka koji su svoje živote ostavili na Ceru kako bi mi i dalje mogli zapanjujući Mačvanski okrug zvati svojim.

Da ova manifestacija raste iz godine u godinu govori činjenica da se veliki broj ljudi koji dolaze „sa strane“ javlja kako bi se priključilo samom Maršu, istakao je Zoran Grujić, član Organizacionog odbora.

Cerski marš 2021. počinje u 06.30 časova, ispred Hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Loznici, kada će se okupljeni uputiti put Tekeriša, dug 32 km. Organizatori najavljuju da će odmor predstavljati svaka mesna zajednica kroz koju se prolazi, kao i da će učesnici imati priliku da obiđu sve crke i manastire koji se nalaze na ovoj teritoriji. Dolazak u Tekeriš predviđen je oko 16 časova.

„Pridruži se i TI“ – slogan je ovogodišnjeg Cerskog marša. Najmanje što mi možemo da uradimo jeste da odamo počast našim precima, i da zajedno kažemo jedno veliko hvala. Za vazduh, za zemlju, za vodu i za ono najvažnije – slobodu.