Rio Tinto: Rezervat prirode za buduće generacije zahvaljujući sanaciji nekadašnjeg rudnika

Ulaganje Rio Tinta u remedijaciju zemljišta rezultiraće očuvanjem močvare, autentičnih vrsta i jedinstvenih staništa karakterističnih za oblast Čelan u državi Vašington


Proteklih devet godina kompanija Rio Tinto intenzivno radi na obnovi i ublažavanju uticaja nekadašnjeg rudnika Holden u državi Vašington. Zahvaljujući tome, zemljišni fond Čelan-Daglas (CDLT) postao je vlasnik preko 850 hektara zemlje južno od mesta Čelan u državi Vašington, o kojem će trajno brinuti.

Ovo zemljište većinom se graniči sa posedom Šumske službe Sjedinjenih Država i prilika je za očuvanje povezane površine zemljišta, koja nikada neće biti razvijana za druge namene ili podeljena u više manjih parcela.

Rudnik Holden zatvoren je još od 1950-ih godina. Iako nikad nije bio u vlasništvu ili pod upravom Rio Tinta, ova kompanija je preuzela finansijsku odgovornost za njegovu sanaciju kada je preuzela kompaniju Alkan, koja je upravljala rudnikom. Chelan-Douglas Land Trust je nevladina organizacija koja se preko 35 godina bavi očuvanjem prirode, vode i stila života koji je u skladu sa prirodom, zbog čega je Rio Tinto uveren da su izvanredan partner koji će na najbolji način upravljati ovom zemljom.

„Podržavanjem trajnog očuvanja ovog važnog rezervata prirode, težimo da ostvarimo dugotrajne ekološke rezultate na području jezera Čelan. Ponosni smo na transformaciju koju smo postigli sanacijom lokaliteta Holden. Naš cilj je da ostavimo pozitivno nasleđe za buduće generacije, vodeći računa o ekološkim i pitanjima zajednice“, izjavio je Stiv Born, direktor za zatvaranja u Americi.

Remedijacija zemljišta je u najvećoj meri završena, izgrađen je i pušten u rad pogon za preradu vode, zahvaljujući čemu će kao dugoročna korist sanacije nekadašnjeg rudnika biti i očuvanje močvare koja se nalazi u ovoj oblasti.

Šumska služba američkog Ministarstva poljoprivrede, partnerske agencije (Agencija za zaštitu životne sredine Sjedinjenih Država, Agencija za ekologiju države Vašington, Služba za ribarstvo i divljač Sjedinjenih Država) i Jakama nacija su radili sa Rio Tintom na pronalaženju najboljeg rešenja za rekultivaciju močvare.

Dugoročno očuvanje ovog područja će podržati autentične vrste i jedinstvena staništa karakteristična za oblast Čelan, od čega će korist imati buduće generacije, saopštio je Rio Tinto.