„Nisi sama, imaš nas“: Loznica protiv nasilja nad ženama, od sportskih terena do ekonomskog osnaživanja

U sklopu obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembra, u Loznici je održana tribina pod nazivom „Nisi sama, imaš nas“. Ovaj događaj okupio je stručnjake i aktiviste iz različitih oblasti, a fokus je bio na problemima nasilja nad ženama, sa posebnim osvrtom na sport, istraživanje i ekonomsko osnaživanje.

Marija Popović, poznata rukometašica, podelila je svoja iskustva o nasilju u sportskom svetu. Njen govor je bio usmeren na podizanje svesti o ovom problemu i potrebi za većom podrškom ženama u sportu. „Nasilje u sportu je često prećutkivano, a važno je da žene znaju da nisu same i da postoje ljudi i organizacije koje im mogu pomoći“, istakla je Popović.

Biljana Filipović, iz Regionalne razvojne agencije Podrinja, Podgorine i Rađevine, govorila je o važnosti ekonomskog osnaživanja žena kao jednog od ključnih faktora u borbi protiv nasilja. Ona je predstavila različite programe i podsticaje koji su na raspolaganju ženama u regionu, naglasivši kako ekonomska nezavisnost može pomoći ženama da se izbore sa nasiljem.

Tribina „Nisi sama, imaš nas“ je primer kako različite sfere društva mogu da se udruže u borbi protiv nasilja nad ženama. Kroz razmenu iskustava, prezentaciju istraživanja i diskusiju o konkretnim rešenjima, ovaj događaj je postavio temelje za dalju saradnju i zajedničko delovanje na lokalnom nivou.

Organizator tribine je Udruženje građana „Reč i delo“, uz podršku Grada Loznica.