Zvornik: Promene cena grejanja i subvencije za ugrožene građane

Na poslednjem zasedanju lokalnog parlamenta u Zvorniku, donete su važne odluke koje će uticati na cene grejanja i subvencije za građane tokom grejne sezone 2023/24.

Odbornici su podržali odluke preduzeća „Zvornik stan“ koje donose promene u cenama grejanja. Za stambene prostore, cena grejanja povećana je za značajnih 22%, i sada iznosi 3,30 KM po kvadratnom metru. S druge strane, cene za poslovne prostore su umanjene za 10% i sada iznose 6,06 KM po kvadratnom metru. Ove promene su usvojene s ciljem da se privuku korisnici poslovnih prostora i poveća njihova zastupljenost u sistemu centralnog grejanja.

Takođe, doneta je odluka o subvencionisanju troškova grejanja za građane u nevolji. Subvencija iznosi 0,60 KM po kvadratnom metru grejne površine stambenog prostora i odobrava se korisnicima prava na novčanu pomoć i invalidninu, pod uslovom da su ova prava priznata od strane Centra za socijalni rad. Takođe, ratni vojni invalidi i porodice poginulih boraca Vojske Republike Srpske koji ostvaruju pravo na porodičnu invalidninu i čija ukupna mesečna primanja ne prelaze 500 KM imaju pravo na ovu subvenciju.

Proces ostvarivanja prava na subvenciju za grejanje pokreće se podnošenjem pisanog zahteva Centru za socijalni rad u Zvorniku. Pored zahteva, podnosioci trebaju dostaviti kopiju lične karte i poslednji račun za grejanje. Ratni vojni invalidi i porodice poginulih boraca Vojske Republike Srpske podnose zahtev Odeljenju za borčku invalidsku zaštitu gradske uprave Zvornik, uz koji treba priložiti kopiju lične karte, izvod iz matične knjige, potvrdu poreske uprave o visini prihoda svih punoletnih članova domaćinstva i poslednji račun za grejanje.

Pomoću ove subvencije, građanima će biti lakše da izdrže povećanje cena grejanja koje je posledica rasta cena energenata na tržištu. Grad Zvornik se takođe trudi da obezbedi dodatne olakšice za građane, uključujući mogućnost plaćanja računa za grejanje na 12 mesečnih rata, a pregovara se i o plaćanju računa za grejanje bez provizije putem banaka.

Što se tiče poskupljenja cena usluga komunalnih preduzeća, direktor preduzeća „Vodovod i komunalije“ je objasnio da su ona bila neizbežna zbog rasta ulaznih troškova. Međutim, grad je subvencionirao troškove komunalnih vodnih usluga korisnicima prava na novčanu pomoć i invalidninu, čime su im omogućili da ostvare pravo na 3 m³ vode i kanalizacije po članu domaćinstva mesečno.

Na kraju, gradonačelnik Zvornika, Bojan Ivanović, istakao je da će gradska uprava intenzivno raditi na povećanju broja parking mesta u gradu, jer je to jedan od gorućih problema. Planira se izgradnja gradske garaže na mestu B-blokova i uklanjanje objekta na uglu ulica Vuka Karađića i Sprečanske ulice kako bi se napravilo dečije igralište. Ovim projektima grad Zvornik nastoji da poboljša uslove života svojih građana.

Na ovom zasedanju takođe su usvojeni programi rada srednjih škola u Zvorniku za školsku godinu 2023/24, kao i izveštaj o uspehu učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2022/23, i informacije o upisu učenika za školsku godinu 2023/24. Takođe, doneta je odluka o raspisivanju licitacije za prodaju nepokretnosti pod šifrom 2828/4 KO Čelopek.

Ovo zasedanje takođe je bila prilika da se razreši direktor Dječijeg vrtića „Naša radost“, koji je podneo ostavku, i da se imenuje vršilac dužnosti direktora, Maja Soro, diplomirani pedagog koji je zaposlen u ovom predškolskom vrtiću.