Treći “Miholjski susreti sela” u Lešnici: Očuvanje tradicije i podsticaj mladih za ostanak

Izobilje jesenjih dekoracija, domaće hrane, rukotvorina i veliki broj mališana, učinilo je Lešnicu pravim šarenim pejzažom na trećim Miholjskim susretima sela, a sve u cilju očuvanja tradicije sela i podsticanja mladih da ostanu na svojim ognjištima.
Manifestacija je otvorena uz prisustvo gradonačelnika Loznice, Vidoja Petrovića, koji je istakao važnost ovog događaja u očuvanju tradicije i podsticanju mladih da ostanu u svom rodnom selu.


-Ovo je velika promocija da mnogi mladi ljudi ostanu na selu, na ovim prelepim mestima, kojima smo stvorili mnoge preduslove da to učine – istakao je prvi čovek Loznice i dodao – Dodeljujemo kuće i okućnice po selima za mlade bračne parove, dajemo podsticaje zemljoradnicima, podstičemo sklapanje brakova i rađanje, a stipendirali smo, tokom desetak godina, skoro 3500 mladih. Da se sve to ukorenilo, kaže Petrović, pokazao je veliki defile dece i njihovih roditelja centrom i ulicama ove prelepe varoši između Drine i Jadra, Vidojevice i Cera. – To je naša parada ponosa. To je najveći utisak sa ove lepe svetkovine, zaključio je gradonačelnik Loznice.
U okviru programa, posetioci su imali priliku da učestvuju u brojnim aktivnostima. Najpre, održana su takmičenja za najbolji kotlić, što je okupilo ljubitelje kuvanja iz više jadarskih sela. Pored toga, održani su turniri u stonom tenisu i šahu, pružajući sportsku zabavu za sve generacije.

Demonstracija borilačkih veština privukla je mnogo pažnje, a nastupi najmlađih učesnika bili su posebno simpatični. Dečji vrtić „Zvončić“ je priredio paradu budućnosti, dok su učenici OŠ „Patar Tasić“ i Omladinske scene Loznice oduševili publiku svojim kulturno-umetničkim programom.
Osim toga, Susreti sela su postali prava platforma za predstavljanje domaćih privrednika. Posetioci su imali priliku da se upoznaju sa lokalnim proizvodima i uslugama koje čine srž ekonomije sela.
Muzički program je dodatno obogatio ovogodišnje Susrete. Nastupima orkestra „Vožd“ i solista Željka Đukanovića i Aleksandre Bursać, muzika je dodala poseban šarm ovoj manifestaciji, a posetioci su uživali u ritmovima i pesmama tokom celog dana.

Treći „Miholjski susreti sela“ u Lešnici su dokaz da tradicija, zajedništvo i kreativnost mogu ujediniti selo i inspirisati mlade generacije da ostanu na svojim ognjištima. Ova manifestacija je više od događaja – to je priča o ljubavi prema selu, tradiciji i zajednici koja nastavlja da cveta. Kao i ranijih godina organizatori su MZ Lešnica, TOG Loznice i Grad Loznica, pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o selu.