Lozničko „Oko sokolovo“: Kazne za nepropisno parkiranje daju rezultate

Foto: RTV Podrinje

Posle godinu i dva meseca od početka rada „SCAN CAR sistema“ u Loznici, rezultati su više nego očigledni. U poslednja tri meseca, kroz ovaj sistem napisano je čak 1.800 kazni za nepropisno parkirane automobile. Građani su se uglavnom odlučivali da plate kazne u propisanom roku, kako bi ona bila upola manja, umesto da idu na sud.

Načelnik Gradske uprave, Milorad Matić, ističe da su najviše smanjeni problemi sa nepropisnim parkiranjem u najprometnijim ulicama kao što su Vuka Karadžića, Save Kovačevića, Vojvode Mišića, Kneza Miloša i Banjska. Pre „Oka sokolovog“, ove ulice su bile često blokirane nepropisno parkiranim vozilima, što je stvaralo probleme za građane, posebno za osobe sa invaliditetom i roditelje sa dečjim kolicima.

Matić naglašava da iako postoje podaci o detekcijama, ne može se garantovati da će svi prekršaji biti i kažnjeni, jer neki vozači pišu prigovore ili odlaze na sud. Osim toga, problem se javlja kada vlasnici vozila nisu pronađeni na svojim adresama, što može produžiti ceo proces.

Matić objašnjava da postoji pitanje nadležnosti za neka područja, poput Učiteljske i jednosmerne ulice kod srednjoškolskog parka.

„Kontrola parkiranja na javnim i zelenim površinama je u nadležnosti Komunalne milicije, dok Saobraćajna policija kontroliše parkiranje na kolovoznim trakama. U narednom periodu Grad će razmotriti mogućnost izmena odluke o parkiralištima kako bi se obuhvatio i taj deo kažnjavanja“, ističe načelnik.

Kada je u pitanju „Parking-servis“, Matić napominje da postoji problem sa čitanjem dnevnih karata u sistemu „SCAN CAR sistem“. Međutim, ističe da sa razvojem digitalizacije postoji mogućnost da se ovaj problem reši, i da će u narednom periodu „Parking-servis“ možda biti uključen u ovaj sistem.

Trenutno, u Loznici postoji oko 2.000 parking mesta, a traže se nove lokacije za proširenje parkirališta. Gradska uprava radi na izradi odluke o javnim parkiralištima kako bi se poboljšao sistem parkiranja i saobraćaja u gradu.

Planom snimanja obuhvaćeno je 57 ulica u gradu, sa postavljene 42. informativne table koje građane obaveštavaju o mestima gde se vrši snimanje. Kazne za nepropisno parkiranje se kreću od 8.000 do 10.000 dinara, zavisno od vrste prekršaja. Postoji mogućnost da se kazna prepolovi ukoliko se plati u roku od osam dana.

Uprkos izazovima i pitanjima oko nadležnosti, „SCAN CAR sistem“ je pokazao svoju efikasnost u smanjenju nepropisnog parkiranja u Loznici, što doprinosi boljoj saobraćajnoj situaciji u gradu.