Ostavke gradonačelnika i predsednika opština stavljaju lokalne samouprave na izbornu stazu

Posle najave predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, da bi 17. decembra mogli da se održe vanredni parlamentarni, pokrajinski, beogradski i lokalni izbori, predsednici opština i gradova počeli su da podnose ostavke, otvarajući mogućnost da se uskoro održe vanredni lokalni izbori, koji bi redovno bili održani na proleće.

Danas je gradonačelnik Loznice, Vidoje Petrović, podneo ostavku, kao i drugi čelni ljudi lokalnih samouprava u Mačvanskom upravnom okrugu i širom Srbije.

Iako je Vidoje Petrović podneo ostavku, važno je napomenuti da će on, zajedno sa ostalim kolegama, ostati na svojim funkcijama u tehničkom mandatu. Ova praksa je uobičajena nakon podnošenja ostavki čelnika lokalnih samouprava, kako bi se obezbedio kontinuitet rada i upravljanja.

Da bi se raspisali prevremeni lokalni izbori, potrebno je da gradonačelnik ili predsednik opštine podnese ostavku ili da im lokalni odbornici izglasaju nepoverenje, ali izbori se ne mogu raspisati odmah nakon toga.

Da bi se raspustila Skupština opštine ili grada mora da prođe trideset dana. Na izbore se ide ako 30 dana od dana ostavke ili izglasavanja nepoverenja Skupština opštine ili grada ne izabere novog prvog čoveka lokalne samouprave.

List „Politika“ prenosi da je inicijativa da se podnose ostavke stigla iz vrha Srpske napredne stranke i da će po istom scenariju ostavke podneti svi gradonačelnici i predsednici opština u Srbiji iz redova vladajuće koalicije.