Počinje škola: Ukupno 8 512 učenika, kao i 685 prvaka, danas će zauzeti školske klupe u Loznici

Nova školska godina je stigla, donoseći sa sobom nekoliko novih mera i inicijativa za učenike u Loznici. Preporuka Ministarstva obrazovanja je da se prve dve nedelje posvete upoznavanju sa novim nastavnicima i gradivom, ali i važnim temama poput međusobnog poštovanja, saradnje i solidarnosti. Ova inicijativa ima za cilj ne samo edukaciju, već i izgradnju pozitivnih ljudskih vrednosti među učenicima.

U Loznici, ukupno 8 512 učenika će zauzeti svoja mesta u školskim klupama osnovnih i srednjih škola.

Pomoćnik gradonačelnika, Ljubinko Đokić, istakao je da je grad izdvojio značajna sredstva iz budžeta, oko četvrtine, za unapređenje obrazovanja. Tokom raspusta su sprovedeni brojni radovi na poboljšanju uslova za rad i boravak kako nastavnika, tako i učenika.

„Rekonstrukcija školskih objekata je bila prioritet, a mnoge škole su dočekale novu školsku godinu sa osveženim izgledom. Fasadna stolarija je zamenjena u nekoliko škola, dok su krovovi rekonstruisani u drugima. Posebno se ističe gradnja gasne kotlarnice u školi „Jovan Cvijić“, koja će omogućiti efikasnije grejanje uz smanjenje uticaja na okolinu“, ističe Đokić.

Povećana bezbednost učenika je takođe prioritet. Početak školske godine će biti obeležen povećanim prisustvom policije, posebno u školama koje se nalaze uz prometne saobraćajnice. Takođe, autobuski prevoznik će aktivirati linije za učenike kako bi se olakšalo putovanje do škole.

Poseban akcenat stavljen je na razvoj pozitivnih ljudskih vrednosti, toleranciju i saradnju među učenicima.

Područje Grada Loznice se može pohvaliti više od 50 školskih objekata, uključujući osnovne i srednje škole, kao i osnovnu muzičku školu. Svi ovi napori i inicijative ukazuju na predanost razvoju obrazovanja i stvaranju boljeg okruženja za učenje u Loznici.