Obeležena 82. godišnjica od prvog oslobođenja Loznice u Drugom svetskom ratu

Prigodnim programom, na više lokacija u gradu, danas je obeležena 82. godišnjica od prvog oslobođenja Loznice u Drugom svetskom ratu, kada je Loznica samo nekoliko meseci od početka rata bila prvo veće oslobođeno mesto u čitavoj porobljenoj Evropi.

Ovaj značaj istorijski datum najpre je obeležen u starom delu lozničkog groblja, kod spomenika potpukovniku Veselinu Misiti gde je upriličen verski obred i ceremonija polaganja venaca. Verski obred su služili sveštenici starolozničke crkvene opštine. Na spomenik Veselinu Misiti vence su položili predstavnici vojske Srbije, kasarne „Podnarednik Momčilo Gavrić“ u Loznici, grada Loznice, Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ i predstavnici udruženja koja neguju tradiciju oslobodilačkih ratova.

Nakon čega je u galeriji „Mina Karadžić“, u Vukovom domu kulture, otvorena dokumentarna izložba „Od slobode do stratišta“, autora Gorana Vilića, kustosa istoričara i Zorana Tošića, kustosa pedagoga, zaposlenih u Centru za kulturu.

Prisutnima su se tom prilikom obratili magistar Snežana Nešković Smić, direktorka Centra za kulturu, Zoran Tošić, jedan od autora izložbe i Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika Loznice.

Organizatori programa posvećenog obeležavanju 82. godišnjice od prvog oslobođenja Loznice u Drugom svetskom ratu su grad Loznica i Centar za kulturu Vuk Karadžić.