Radnicu „Valija“ ujela zmija na poslu

Slađana Jovičić(52), radnica italijanske fabrike čarapa „Vali“ u Loznici kaže da je, pretprošlog petka, na radnom mestu, i prvoj smeni, ujela zmija!

To stoji i i u medicinskoj dokumentaciji, koju nam je dala na ivid, kada se javila u Hitnu pomoć Doma zdravlja „Dr Milenko Marin“ u gradu na Štiri. Snežana kaže da se još nije oporavila, „jer nije na vreme primila serum protiv zmijskom otrova“.

-Osetila sam da me je nešto ujelo, neke dve crtice na ruci, ali nisam pridavala nikakv značaj, dok mi koleginica, a onda i šefica, nisu rekle da mi je ruka otečena – priča naša sagovornica. -Imamo u firmi koleginicu, koja je zadužena za hitno zbrinjavanje, u ovakvim slučajevima, koja mi je očistila mesto ujeda.Mislila sam da je sve u redu do popodnevnih časova, kada sam, pored ostalog, počela da povraćam.Odvezena sam u Hitnu službu DZ, gde su me sjajno primili, zbrinuli i sanitetom prevezli do hirurgije da primim serum protiv ujeda,

Umesto seruma, kako kaže Snežana, dočekuje je „mladi lekar, koji je nevrozan i lupa vratima“.Prepisuje jo neke lekove, ali ne i serum protiv ujeda zmije i šalje je na ortopediju, odakle, pošto to nije slučaj za njih na infektivno. I jedni i drugu su, kaže, bili jako ljubazni.Doktorka sa infektivnog je čak, po Slađaninoj priči, zvala hirurgiju da je ponovo prime. Od seruma, međutim. Opet ništa.Rečeno mi je da dođem na kontrolu u nedelju pre podne.

-Sutradan, u subotu, mi je pozlilo baš dobro, pa su me odveli u bolnicu i smeštena sam na hirurgiju, gde su mu, sada, dali odmah serum, a onda i druge terapije -kaže ova Lozničanka. -Uz sve muke, na hirurgiji, dok sam leža, teško sam pala, valjda od iscrpljenosti, bolova i muka.Početkom sedmice, puštena sam iz bolnice, ali moj oporavak, u sve terapije, ide teško. Sigurna sam da sam primila, odmah terapiju, kada sam došla kod nervoznog i neljubaznog lekara, koji je, inače, specijalizant da bi mi bilo dobro.

Ništa manje od toga kako se zmija pojavila u fabrici, kako keže Slađana, u najmanju ruku, čudno je ponašanje lekara koji joj nije dao odmah serum protiv kog će da podnese prijave nadležnima.

-Uglavnom sam, u svoj muci, naišla na divne i ljubazne lekare i sestre, koji rade, čak i u natčovečanskim uslovima, u Domu zdralja i bolnici, ali me je teško pogodilo ponašanje i odluka da mi ne da nasušno potrebnu terapiju mladog lekara -ističe Slađana. -Želim da javnost ovo zna, ne samo zbog mene, već i zbog drugih da ne prođu kao ja, da svetle primere u zdravstvu ističemo, ali i loše, i da budemo uvek na strani lekara i osoblja da im se ne dogodi da budu na udaru kao nedavno dobri i divni lekar na ortopoediji, koji je, ni kriv ni dužan, u pola tri u noć teško fizički napadnut.

Vladimir Mitrić