Loznica – Čuvar tradicije i običaja

Lilanje je drevni narodni običaj za koji kažu da je stariji i od samog hrišćanstva, a karakterističan je za Loznicu i Podrinje.

U noći uoči Petrovdana, 11. na 12. jul, po raskršćima, u selima i gradovima, organizuju se velike obredne vatre na kojima se spaljuju lile – baklje napravljene od štapa leske na čijem vrhu je namotana kora divlje trešnje.

Na ovaj način, prema verovanju, teraju se zle sile, a okupljanje oko vatre simbolizuje zajedništvo čitavog naroda.

Na inicijativu sveštenstva hrama Pokrova Presvete Bogorodice, poslednju deceniju i po, centralno obeležavanje se održava u porti najstarije lozničke crkve, dok se Lilanje na predlog Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice, od 2017. godine nalazi se u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. Zahvaljujući tome, kao i angažovanju Turističke organizacije grada, ovaj običaj oživeo je i u 21. veku kroz jedan od najveselijih i vizuelno najspektakularnijih festivala Srbije – LilaLo.

Šesti po redu festival, ove godine je privukao veliki broj posetilaca iz Srbije, ali i čitavog regiona. Performansom koji simbolizuje lilanje, počela je višednevna manfestacija koja slavi zajedništvo ali i kroz muzičko scenske programe pre svega, afirmiše stvaralaštvo mladih, spaja tradicionalno i moderno, i drevni običaj lilanja prikazuje na savremen način sa ciljem da se on približi savremenom čoveku, ali i očuva za generacije koje tek dolaze.

Festivalski dani obiluju programima za sve generacije. Prve večeri Lozničani i posetioci imali su priliku da uživaju u vrhunskim koncertima, mlade pevačice Zejne i grupe Crne Mambe. U narednim danima smenjivaće se programi na otvorenom ali i u Kur salonu u Banji Koviljači, gde je organizovan koncert svetskog virtuoza na violini Stefana Milenkovića, dok se u petak manifestacija seli u Tršić, kada će na saborištu nastupiti kultni bend Parni valjak. Na istom prostoru, dan kasnije, održaće se i takmičenje za najduže brkove nazvano, „Brkovi po Vuku“, koje iz godine u godinu okuplja sve veći broj brkajlija. Sve to prati i niz radionica za najmlađe, tako da julski dani u našem gradu postaju sinonim za turističku letnju destinaciju.

Festival svake godine organizacije Turistička organizacija grada Loznice, uz podršku Grada Loznice, a u saradnji sa Centrom za kulturu „Vuk Karadžić“, Kancelarijom za mlade, Crkvenom opštinom lozničkom, brojnim udruženjima građana i pojedincima.