Obeležen Dan grada Loznice: Uručena priznanja najzaslužnijim građanima

Svečanom akademijom, u Vukovom domu kulture, danas je obeležen 16. jun – Dan Grada Loznice. Pored predstavnika diplomatskog kora, predsednika opština i gradonačelnika, predstavnika privrednog, društveno-političkog i kulturnog života grada, gradskih javnih preduzeća i ustanova, poslanika republičkog i odbornika gradskog parlamenta i građana Loznice, svečanosti su prisustvovali Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Adam Šukalo, savetnik Predsednika Republike za regionalna pitanja, episkop šabački Jerotej.

Svečanost je započela intoniranjem Himne Republike Srbije „Bože pravde“, u izvođenju hora Gimnazije „Vuk Karadžić“, pod dirigentskom palicom profesora Darka Nestorovića.

 Prisutne je u ime Grada pozdravio i dobrodošlicu poželeo gradonačelnik Vidoje Petrović, koji je istakao značaj i saradnju sa Republikom Srbijom i rukovodstvom države u razvoju Loznice.

“Svake godine ovog junskog dana imam osećaj velikog ponosa zbog svega što smo uradili zajedno sa našim građanima i našom državom na čelu sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem.

Ovaj osećaj je pomešan i sa velikom odgovornošću koja je preda mnom i mojim saradnicima da opravdamo poverenje i nastavimo još više i odgovornije da radimo za svoj grad, jer Loznica je naša zajednička kuća.

Foto: RTV Podrinje

Želeli smo postići velike stvari, ali smo pored planiranja i rada  – sanjali i verovali. Optimizam je vera koja  nas je vodila do uspeha, jer se ništa se ne može učiniti bez nade i poverenja . Kada oklevaš, raste ti strah, ali kada se usudiš, raste ti hrabrost!  I bili smo hrabri, verovali smo i sanjali bolju Loznicu  jer  budućnost pripada onima koji veruju u lepotu svojih snova i neumorno rade na njihovom ostvarenju.

Nije bilo lako, ali kada imaš cilj onda pronađeš put. Naša politika je imala svoj smisao, a smisao se uvek nadziđuje, gradi ili čeka. Negde sam pročitao da je „smisao mesto gde se čekajući nikada nećete umoriti“. U decembru smo proslavili 15 godina od dobijanja statusa grada, i sa punim pravom možemo reći da je Loznica sada jedan moderan grad, u kojem se vodi računa o svakom aspektu društvenog života. Godinu iza nas obeležila je izgradnja velelepnog fudbalskog stadiona po UEFA 4 standardima koji je obogatio i ulepšao izgled grada,  početak izgradnje atletskog stadiona, u toku su radovi na izgradnji dve školske hale, završetak radova na Opštoj bolnici, izgradnja hirurško-ginekološkog bloka, izgradnja Inovaconog centra. Početkom juna krenulo je sa radom i novo obdanište „Kolibri“ u Lozničkom Polju u kojem stasaju najmlađi Lozničani.

U prošloj godini asfaltirano je 107 kilometara  lokalnih puteva od čega 63 kilometra  uz podršku naše države.  Ubrzano se odvijaju radovi na izgradnji brze saobraćajnice do Šapca i dalje do auto puta Šabac-Ruma koji smo decenijama čekali. Krenuli smo sa aktivnostima oko izgradnje nove industrijske zone „Sever“  zbog interesovanja investitora i popunjenosti prostora u zoni Šepak gde danas radi oko 5.000 naših sugrađana.

 Aktivnim  merama  u oblasti socijalne i populacione  politike godinama brinemo kako o najstarijim sugrađanima, tako i o najmlađima – učenicima, studentima, mladim bračnim parovima.

I sve ovo bi bio samo spisak podataka i brojki, da nema saradnje i partnerstva sa onima zbog kojih sve ovo radimo – naših sugrađana. Zahvaljujući politici otvorenog dijaloga, mi u Loznici realizujemo projekte koje su naši građani izabrali i predložili. I kada radite tako, odgovorno, transparentno, pružite priliku da je svaki glas jednak, onda zaista na delu pokazujete da je jedina istina –   ko Loznicu voli za nju i radi. Naučili su naši sugrađani da budemo, kako se to kaže, zajedno sa njima i u dobru i u zlu,  i kada slavimo značajne datume, ali i kada se  borimo  sa elementarnim nepogodama i drugim nedaćama…Tako se gradi poverenje, tako se voli svoj grad.

Ono što me posebno raduje i čini ponosnim jesu naša deca, naši učenici, studenti, budućnost našeg grada. Ponosan sam na to što se trudimo da motivišemo najmlađe da vole svoj grad,  ponosan sam na svaki njihov uspeh.  Ponosan sam i što je Loznica postala grad u kojem je sve više dece i što su ceo grad a posebno ulica Jovana Cvijića obasjani dečijim osmesima u susret danu grada .  „U deci se obnavlja i čisti reka čovečanstva.” – rekao je Ivo Andrić.

Poštovani sugrađani, dragi gosti neka nam dečiji osmeh bude mera po kojoj gledamo svet. Radimo zajedno na tome da nam deca budu bezbedna, pokažimo im svojim primerom kako se voli svoj grad i svoja zemlja, i svaki dan učinimo bar jednu stvar zbog koje će naša deca biti ponosna na nas. Budimo svetlo koje će osvetliti i druge da zajedno radimo na napretku i prosperitetu naše domovine koju ćemo ostaviti našoj deci! Dragi Lozničani, srećan nam Dan grada! Živela Loznica, živela Srbija!”, rekao je u obraćanju Petrović.

Foto: RTV Podrinje

Ministar Selaković, osvrnuo se na prve dolaske u Loznicu, 2014. godine, kada je bila u kategoriji devastiranih gradova, i sa najvećom stopom nezaposlenih, a 15 hiljada stanovnika je imalo najnižu prosečnu zaradu, a danas je u kategoriji najrazvijenijih i popunjenom industrijskom zonom. On je poručio građanima da nastave u stvaranju novog lica Loznice.

Zaslužnim pojedincima i kolektivima iz različitih oblasti javnog života uručena su gradska priznanja, tri povelje i deset plaketa.

Ove godine Povelje, najviše priznanje Grada, dodeljeno je posthumno,  dr Milivoju Isakoviću, specijalisti oftalmologije, zatim Osnovnoj školi  „Stepa Stepanović“ iz Tekeriša, i Vladimiru Stojanoviću, magistaru matematičkih nauka iz Beograda.

Dobitnici plaketa su  Samostalna zanatska radnja „Plasteks“, Ivan Miladinović, poljoprivrednik iz Stupnice, Petar Gavrilović, diplomirani sociolog iz Loznice, Hotel „Rojal Spa“ iz Banje Koviljače, Muški košarkaški klub „Loznica“, dr Tatjana Živanović Radnić, specijalista reumatologije,Vesna Rakić, loznička preduzetnica, Vladan Bradonjić, dobrovoljni davalac krvi, Marija Ristanović, slikarka i Jovan Nikolić, učenik iz Loznice.

Foto: RTV Podrinje

U ime laureata obratili su se magistar Vladimir Stojanović i mladi matematičar Jovan Nikolić.

Na samom kraju glumac Ivan Bosiljčić, izveo je prigodan umetnički program.