Tokom ove školske godine, u prostorijama Kancelarije za mlade Grada Loznice, realizovana su dva ciklusa lingvističkih radionica „Kultura izražavanja i jezičke zavrzlame“

Interaktivni sadržaji, namenjeni svim lozničkim srednjoškolcima, realizovani su zahvaljujući svrsishodnoj saradnji koordinatora Kancelarije za mlade i Nevene Mitrović, prof. srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji „Vuk Karadžić“ u Loznici.

Foto: KZM Loznica

“Polaznici radionica su imali prilike da usvoje nove termine i raznolika teorijska saznanja iz oblasti pravopisa, frazeologije i lingvistike. Upućeni su na konkretnu literaturu i upoznati sa tim kako adekvatnu literaturu treba funkcionalno koristiti. Učenici su pokazali posebno interesovanje za bavljenje idiomima i fondom narodnih poslovica. Izuzetno su sugestivni ishodi naučno-istraživačkog rada iz oblasti sintakse sa osvrtom na frekventnost i tipologiju sintaksističkih jedinica u ukrštenim rečima, kao i istraživanje učestalosti specijalne nezavisne rečenice u raznorodnim tekstovima kojima se bavila jedna grupa učenika.” – kaže prof. Nevena Mitrović.

Učenici posvećeni kreativnom pisanju imali su priliku da prezentuju svoje literarne radove koji su potom sagledavani sa stanovišta idioma. Upriličen je literarni konkurs posvećen temi „Osluškivanje tišine“, a najuspeliji radovi nagrađeni su na kraju prvog ciklusa radionica.

 Kroz radioničarski rad bogaćen je rečnički fond a posebnu pažnju su privlačile semantičke i fonetske asocijacije.

U Kancelariji za mlade dodeljene su zahvalnice učesnicima jezičkih radionica. Tom prilikom je upriličena i prezentacija radioničarskih postignuća.