U Loznici obeležen Svetski dan bez duvanskog dima

Povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvana zaposleni u Preventivnom centru lozničkog Doma zdravlja danas su održali edukativnu radionicu za učenike OŠ “Jovan Cvijić”.

Radionica je organizovana u holu Preventivnog centra Doma zdravlja “Dr Milenko Marin” u Loznici i imala je za cilj da učenike 6. i 8. razreda OŠ “Jovan Cvijić” upozna sa štetnostima duvanskog dima.

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” je 2022. godine sproveo istraživanje ponašanja u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta koje je uključilo i pitanja o zastupljenosti pušenja.

Rezultati istraživanja su pokazali da je 15,1 odsto učenika 5. i 7. razreda osnovnih škola i prvog razreda srednjih škola bar jednom probalo cigarete, 12, 8 odsto nargile i 19, 7 odsto elektronske cigarete. Učestalost upotrebe ovih proizvoda raste sa uzrastom.   

Elektronske cigarete je probalo 18,5 odsto učenika 7. razreda osnovnih škola i 30,1 odsto učenika prvog razreda srednjih škola.

Doktor Darko Tešmanović, specijalista socijalne medicine zaposlen u Preventivnom centru lozničkog Doma zdravlja, govorio je na temu nikotinske zavisnosti i štetnosti duvanskih proizvoda u celini.

Iako se prema kalendaru zdravlja Svetski dan bez duvanskog dima obeležava 31. maja, Dom zdravlja Dr Milenko Marin i Crveni krst u Loznici, ove godine su kao datum obeležavanja izabrali 2. jun.