Novi stanovi i bolji život za 14 romskih porodica

Četrnaest romskih porodica, iseljenih iz nehigijenskog naselja na Lagatoru, danas je dobilo ključeve i ugovore za korišćenje socijalnih stanova u Železničkoj ulici,kao i priliku za novi život.


Četrnaest porodica, sa 51. članom, koji pripadaju romskoj nacionalnoj manjini, primili su ključeve nameštenih i opremljenih stanova koje dobijaju na korišćenje po neprofitnoj mesečnoj zakupnini.


U ime gradonačelnika, Vidoja Petrovića, koji je usled elementarnih nepogoda, na terenu kao komandant Štaba za vanredne situacije, novim žiteljima Železničke ulice sve najbolje u novom smeštaju poželeo je gradski menadžer Dejan Stalović, koji je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost što je projekat doveden do kraja.


„Danas smo, zahvaljujući donacijama EU, 14 porodica i 51. osobu uselili u novi stan. Naravno, mi se nismo zaustavili samo na tome. Vodili smo računa da stanovi budu opremljeni, a pružili smo snažnu podršku u ekonomskom osnaživanju i zaposlenju svakom od korisnika“, rekao je gradski menadžer i još jednom poželeo novim stanarima srećan početak i život u novom domu.


Svečanom uručenju ključeva prisustvovali su Mirjana Maksimović, programska menadžerka Delegacije EU u Srbiji, Marko Vujačić, direktor programa UNOPS-a, Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Slavica Jelača, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Ninislav Jovanović, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.


U ime porodica zahvalio se Fadil Mujić, korisnik projekta.


Pored stambenog rešenja, svi korisnici dobili su i podršku u aktivnoj inkluziji u vidu ekonomskog osnaživanja i povećanja zapošljivosti, opremanju domaćinstava osnovnim kućnim aparatima i nameštajem.

Zgrada za socijalne stanove je izgrađena u okviru projekta „Aktivno uključivanje Roma i podrška stanovanju u Loznici’’, koji je deo EU SHAI programa, a sprovodi ga Grad Loznica u partnerstvu sa Centrom za socijalni rad Loznica i Udruženjem građana „Svetionik“, uz pomoć donacije Evropske unije.