Obeležena 219. godišnjica Boja na Čokešini

U subotu, 8. aprila 2023. godine u porti manastira Čokešina obeležena je 219. godišnjica Boja na Čokešini. Program obeležavanja sadržao je verski obred, ceremniju polaganja venaca i protokolarna obraćanja.

Prisutnima su se obratili Njegovo Preosveštenstvo Episkop šabački gospodin Jerotej, istakavši da ovim programima izražavamo sećanje na divjunake, pretke koji su imali najsnažniju veru u Hrista, kao i Dragana Lukić, narodna poslanica, koja je istakla da su tadašnji srpski ustanici vođeni slobodarskim duhom poveli narod u slobodu.

O samom toku Boja na Čokešini, koji često nazivaju i srpskim Termopilima, govorio je Goran Vilić, kustos istoričar u Centru za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica. Predstavnici Vojske Srbije, Grada Loznice, Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica, Mesne zajednice Čokešina i Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova do 1918. godine položili su vence na spomenik podignut čokešinskim junacima.

U umetničkom delu programa učestvovali su: učenici Gimnazije „Vuk Karadžić“ u Loznici, učenici Osnovne škole „Petar Tasić“ u Čokešini, guslar Mladen Jevrić i etno-grupa „Lozice“. Učenike Gimnazije pripremale su profesorke srpskog jezika Nataša Lazić Maksimović i Gordana Bogdanović. Učenici Osnovne škole „Petar Tasić“ u Čokešini, Sara Nedeljković, Jovana Nedeljković, Anđela Starčević i Strahinja Petrović kazivali su stihove uklesane na spomeniku. Učenicima su uručene knjige od strane Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova i Centra za kulturu.


Organizatori ovog programa su: Grad Loznica, Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica, manastir Čokešina i Mesna zajednica Čokešina.