Poruka gradonačelnika Petrovića učenicima i studentima: Mi smo tu za vas

Gradonačelnik Loznice, Vidoje Petrović, danas je priredio svečani prijem za učenike i studente kojima su uručena rešenja o dodeli gradskih nagrada.

Dve decenije, u kontinuitetu, Grad Loznica kroz široku lepezu demografskih podsticaja, pruža i finansijsku podršku najboljim učenicima i studentima.
Ove 2023. godine, uslove su ispunila 52 učenika i 92 studenta, dok su na nekim od republičkih ili međunarodnih takmičenja učenici osvojili 24 prve nagrade, 9 drugih i 19 trećih.


Gradonačelnik Petrović, istakao je, na svečanom prijemu, da su mladi budućnost Loznice, kao i da za njih uvek ima mesta u javnom sektoru grada, Gradskoj upravi i institucijama koje su Loznicu pridružile grupi deset najrazvijenijih gradova Srbije.


„Meni je posebno drago da ovom prilikom ukažem na još jednu činjenicu, od 92 studenta osnovnih studija 36 njih su studenti u oblasti medicine. Moram to da dovedem u vezu sa ulaginjima naše države, na predlog predsednika, u zdravstvo, ne samo u Srbiji nego pre svega u Loznici. U Opštu bolnicu, Dom zdravlja „Dr Milenko Marin“, izgradnju hiruško-ginekološkog bloka, rehabilitaciju zdravstvenih stanica do sada je uloženo, odnosno planirano, negde oko 65 miliona evra. Do sada je više od 60 odsto investirano i realizovano, u toku je poslednja, četvrta faza. Među vama je toliko studenata iz medicine, i to zaista ohrabruje. Ja sam uveren da ćete se vratiti u svoj grad, nekako najtoplije je u svom kraju, tu smo najsigurniji, što ne znači da nećete možda poći i na neke prestižne univerzitete izvan naše zemlje, u cilju sticanja viših znanja i određenih naučnih titula ali da se uvek vratite u svoju zemlju, u svoj grad, kao što vidite – Loznica, vaš grad i ova zemlja su uz vas“, rekao je prvi čovek grada i poželeo učenicima i studentima sreću u daljem obrazovanju.


U ime generacije koja je ove godine primila nagrade rečima zahvalnosti obratio se Aleksandar Bojanić, student Pravoslavno-bogoslovskog fakulteta u Beogradu.


„Ovim gestom, dodelom ovih nagrada, ukazuju koliko im je naše obrazovanje bitno i da je isto osnov celokupnog razvoja jedne zajednice. Pored toga ispunjavaju i reči Svetog apostola Pavla koji kaže Molimo vas pak, braćo, odajite priznanje onima koji se trude među vama. Ne zamerite mi što ću sebi uzeti za slobodu da u ime svih nas, studenata i učenika, zahvalim gradskoj upravi grada Loznice na ovom priznanju i nagradi. Hvala im što Loznica nije isto mesto u kome smo se rodili, već je postala grad i svakodnevno se unapređuje u svim sektorima i na svim poljima. Blagodarimo što nam ovom nagradom daju nadu na sigurnu budućnost, ali i podstrek na još veći rad. Verujemo, a verujući i znamo, da će Loznica ostati rodno mesto mnogih velikana i biti jedan od najrazvijenijih gradova u Srbiji. Gledajući u sve Vas nemam razloga da sumnjam, da će tako biti“, zaključio je Bojanić.


Do sada je, od 2000 godine, kroz gradske nagrade ukupno podržano 2702 najbolja učenika i studenta.