Loznica pristupila izradi Strategije razvoja urbanog područja po pravilima Evropske unije

Grad Loznica je pristupio izradi Strategije razvoja urbanog područja, čija se realizacija obezbeđuje kroz program Evropske unije za lokalni razvoj – EU PRO Plus.

Tim povodom prvog i drugog marta, u prostorijama Naučno – obrazovno kulturnog centra „Vuk Karadžić“ u Tršiću, organizovani su tematski okrugli stolovi.

Strategija razvoja urbanog područja Loznice je planski dokument razvoja po pravilima Evropske unije. Preliminarni obuhvat te Strategije podrazumeva urbano područje grada, katastarske opštine Loznicu i Banju Koviljaču, ali i kulturni predeo Tršić – Tronoša i predeo izuzetnih odlika planine Cer, koji je u postupku zaštite –  navela je Dragana Jovanović, glavni gradski urbanista i koordinator Radne grupe za izradu Strategije.

Cilj izrade pomenute Staregije je da doprinese održivom razvoju teritorije zasnovanom na unapređenju socijalnih, ekonomskih, ekoloških, klimatskih, kulturnih i prostornih aspekata razvoja. Sa posebnom pažnjom biće razmatrane lokacije poput Viskoze, industrijske zone, potom bespravna gradnja, centralna urbana zona, područja sa ugroženom životnom sredinom, kulturna baština.

Prvi od ključnih koraka u prcesu izrade Strategije je organizacija okruglih stolova po tematskim oblastima, sa ciljem da omogući različitim zainteresovanim subjektima, predstavnicima institucija i pojedincima da ravnopravno diskutuju o problemima u okviru zadate teme i da zajedničkim dogovorom dođu do rešenja.

Nakon okruglih stolova krajem aprila trebalo bi da bude organizovan javni forum, a potom i likovni konkurs za najmlađe na temu „Moj grad u budućnosti“.

Postupak izrade Strategije trebalo bi da bude završen u junu mesecu ove godine, a nakon javne rasprave trebalo bi da bude upućen u proceduru donošenja na sednici lokalnog parlamenta.

Grad Loznica je primer dobre prakse u realizaciji mnogih projekata i programa na nivou cele Srbije. Izrada Strategije razvoja urbanog područja je samo jedan od primera gde ćemo to i dokazati i potvrditi da smo jedna od lokalnih samouprava koja uvek preuzima različite obaveze i pokazuje svoju odgovornost – poručio je Dejan Stalović, gradski menadžer.

Program EU PRO Plus je trenutno najveći donatorski program u Srbiji, vredan 40 miliona evra. Program se sprovodi uz podršku Evropske unije, u partnerstvu sa Ministarstvom za evropske integracije, a sprovodi ga Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Program traje do juna meseca 2024. godine i osim ciljeva vezanih za unapređenje poslovnog okruženja i socijalne infrastrukture važan je za proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

Grad Loznica je među 12 gradova u Srbiji koji su izabrani za realizaciju ovog programa.