Loznica korak ispred – VTO za starije od 45 godina

Grad Loznica raspisao je konkurs za dodelu novčane pomoći za sufinansiranje postupka vantelesne oplodnje.

Grad Loznica, od 2020. godine izdvaja u budžetu novac za refundiranje troškova vantelesne oplodnje za naše sugrađanke. Pošto je i država svojom odlukom odredila da granica za vantelesnu oplodnju bude 45. godina života, U Gradskoj upravi se razmatra mogućnost da se možda, opet ide korak dalje, da se olakša još neki uslov.

Pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić je podsetio da su 33 para do sada koristila novac iz budžeta, da je svaka peta žena uspela da na ovaj način ostvari potomstvo.

„Imamo za sada petoro rođene dece i još dvoje se očekuje. Inače, u Srbiji je prošle godine rođeno 188 beba više nego 2021, a u Loznici petnaest više“ – rekao je Đokić.

On je podsetio da je 2020. godine četrnaest bračnih parova dobilo po 350.000 dinara, druge je njih jedanaest imalo priliku da se ostvare kao roditelji dok je minule bilo osam bračnih parova koji su dobili sredstva. Prve godine u budžetu je u tu svrhu bilo predviđeno pet, a minule dve godine po šest miliona dinara, koliko je planirano i za 2023.

U Loznici se vantelesna oplodnja finansira za bračne parove, kao korisnike Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje koji su, po preporuci lekara, lečili primarni ili sekundarni sterilitet i nisu mogli dobiti potomstvo i koji su preko Fonda bar tri puta pokušali to da učine. Osim ove, Loznica ima još niz drugih mera za podršku povećanju nataliteta. Za prvi sklopljen brak iz lokalne kase supružnicima sledi nadoknada u visini jednog prosečnog ličnog dohotka isplaćenog na teritoriji Loznice za mesec kada su bili kod matičara, za svako prvorođeno dete roditelji dobijaju 15.000 dinara iz budžeta, za drugo, treće i četvrto po 20.000, a onima koji dobiju blizance, odnosno trojke po 40.000, odnosno 50.000 dinara.

Svi koji su treće dete dobili do kraja 2017. godine ostvaruju pravo na određenu novčanu naknadu iz budžeta do njegovog punoletstva, dok nezaposlene porodilje, odnosno roditelji do navršenih godinu dana deteta ostvaruju iz budžeta pravo u iznosu od 10.000 dinara mesečno.