SINDIKAT SRPSKE POLICIJE U NACRTU ZAKONA O POLICIJI: SIGURNOST GRAĐANINU I POLICAJCU

Sindikat srpske policije, kojima ima 7500 članova, ocenjuje da novi predlog Zakona o policiji donosi niz kvalitetnijih novina, koje će oni svesrdno da podrže, kaže Lazar Ranitović, predsednik Sindikata srpske policije, ističući da su već imali razgovor sa radnom krupom koja radi na tom zakonu, kojoj su već dali svoje primedbe.

 Prednosti su, zaista, kako kaže, Ranitović, „velike u odnosu na predhodni zakon, što se najviše odnosi u prevenciji i bezbednosti građana, što je najvžnije,jer kad su naši ljudi bezbedni, bezbedna je i Srbija“.

 -Naravno, da bi građani bili bezbedni, morajui biti bezbedni i policajci na svom poslu ističe Ranitović, koji je iskusan i sgručan policajac iz Užica, sa velikim stažom na najsloženijim poslovima u službi. -Prilikom postupanja policajaca i korišćenja takozvanih sredstava prinude, u novom zakonu troškove će, ako bude, eventualnog krivičnog postupka, da snosi država. Tražićemo da policijski službenik bude plaćen nedeljom, jer dok mnogi ne rade, i odmaruju sa svojim članovima porodice, čuvari javnog reda i mira brinu o nama i zato moraju da budu, na odgovarajući način, nagrađeni.Postoje neke diciplinske mere  predviđene protiv policajaca, koja nam se ne sviđaju, pa ćemo,  na tu i  mnogde druge teme, da razgovaramo.

  Javna rasprava od nacrtu novog Zakona o policiji, ističe Ranitović, zakazana je za 21 decembar u Novom Sadu, dva dana kasnije u Nišu i 27 decembra  je završna u Beogradu.

  -Što nas bude više na raspravama i što se kvalitetnije uključimo u nju, zakon će biti bolji -poručuje Ranitović. 

     V.Mitrić