Završen 89. Vukov sabor: Književnost čuvar našeg pisma

Himnom Vuku, Stevana Stojanovića Mokranjca i podizanjem saborske zastave, počela je završna svečanost 89. Vukovog sabora.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Vlade Republike Srbije, Grada Loznice, susednih gradova i opština, narodni poslanici, odbornici, članovi Programskog saveta Vukovih sabora, Vukove zadužbine, Matice Srpske, predstavnici Vojske Srbije i brojni građani.

Pozdravnu reč uputio je gradonačelnik Loznice, Vidoje Petrović, rekavši da je Vukovo pismo veliko delo i da naša ćirilica neće propasti sve dok je naše književnosti.

“Ovo je vreme kada se ne događa ništa samo od sebe. Vuk bi rekao da ne radimo za jedno vreme i jedno pokolenje. I zaista, radimo i živimo ovde u Vukovom kraju za hiljadu đaka koji svake jeseni ulaze u vukovske i dositejevske školske klupe – „skamije“, pružamo finansijsku podršku za više stotina akademaca na različitim univerzitetima. Imamo razloge za optimizam i sreću, jer tako i sami, nadam se, možemo uvek biti bolji. Vera u budućnost koja se može sanjati jedino je moguća kada postoje uslovi za napredak na sveopštem planu. I pored ogromnih ulaganja naše države i Vlade u obrazovanje iz budžeta grada, godišnje se izdvaja više od 500 miliona dinara. A želimo i više jer znamo da samo tako možemo vajati još većim grandiozno delo Vuka Stefanovića Karadžića. “ – rekao je Petrović i dodao:

“Na putu uspeha jedina granica biće naši snovi. Tom porukom našeg predsednika države, Aleksandra Vučića, jedinog predsednika među saborskim besednicima, i sa ovog saborovanja Vuku u čast pozivam vas da u “zboru i dogovoru“ gradimo i čuvamo naš jezik, pismo i državu.”

Čast da besedi na ovogodišnjem Saboru imao je prof. dr Jovan Delić, dopisni član SANU. Između ostalog, u svojoj besedi rekao je : “ Ima li savršenije azbuke, odnosno savršenijega pisma, od Vukove ćirilice u kojoj svaki glas ima svoje pismeno, svoje slovo? To nije ni rusko, ni francusko, ni nemačko, ni englesko pismo… Da li je neko više sakupio, bolje uredio i priredio ogromno srpsko usmeno blago: lirsku i epsku poeziju, pripovetke, poslovice, zagonetke, pitalice, brzalice? Da li je neko pisao bolje od Vuka o tome šta je radio i uradio? Šta bi bilo od naše usmene tradicije da nije Vukovoga dela? Te tradicije ne bi bilo…Koja je knjiga temelj novije srpske kulture; njena osnovna knjiga? Vukov Srpski rječnik; velika riznica srpskog pamćenja.”

U nastavku završne svečanosti 89. Vukovog sabora publika je imala priliku da gleda predstavu “ Igre Vaska Pope” u čast stogodišnjice rođenja Vaska Pope.

Pokrovitelji Vukovog sabora, najstarije i najznačajnije kulturne manifestacije u Srbiji, su Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Loznica.