Ustoličen vladika Jerotej: Održavati mir i jedinstvo

U crkvi svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu završeno je ustoličenje episkopa šabačkog Jeroteja (Petrović). Svetu arhijerejsku liturgiju i svečani čin ustoličenja predvodio je patrijarh srpski Porfirije.


Novoizabrani episkop Jerotej, danas je, po ustoličenju, rekao da će na čelu eparhije, u vreme kada su raskoli, ratovi i sukobi, čuvati i čvrsto održavati mir i jedinstvo.


Ispred Jadra i Loznice, ovom važnom verskom činu, prisustvovao je pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić, koji je u ime Grada uputio najiskrenije čestitke povodom ustoličenja episkopu Jeroteju.


“Srećan sam što prisustvujem ustoličenju Njegovog Preosveštenstva episkopa topličkog u vladiku šabačkog. Lično sam poznavao prethodnog vladiku, blaženopočivšeg Lavrentija, koji je bio ne samo verski vođa nego i više od toga, izvor mudrosti i čovek koji se voli. U prethodnom periodu Grad Loznica sa gradonačelnikom na čelu, koji je i dobitnik visokih priznanja eparhije i Sinoda, imao je dobru saradnju sa našom eparhijom. U budžetu grada uvek smo izdvajali, u okviru naših finansijskih mogućnosti, sredstva za izgradnju, obnovu i održavanje verskih objekata, kao i verskih manifestacija. Želja nam je da nastavimo isto tako dobru saradnju i sa noviim vladikom Jerotejem”, rekao je Đokić i dodao da se Srpska pravoslavna crkva osam punih vekova bori za temeljne vrednosti Srbjie, i da je isto toliko i neprekidne molitve, od prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Save pa do patrijarha Porfirija, za mir i dostojanstvo srpskog naroda.

Episkop Jerotej je za vladiku šabačkog izabran na majskom zasedanju Sabora SPC, posle upokojenja vladike Lavrentija(Trifunović).