Država podigla granicu za VTO na 45 godina – Loznica izdvaja 6 miliona za sufinansiranje postupka

Vlada Srbije usvojila je izmenjenu Uredbu o planu zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u Republici Srbiji za 2022. godinu, kojom će biti omogućena vantelesna oplodnja ženama starosti do 45 godina, umesto do 43, kao što je bilo do sada.

“ U Loznic je takva odluka aktivna još od pre dve godine i daje dobre  rezultate jer je od početka primene  podsticajna za žene do 45. godine života” – rekao je pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić uz napomenu da je nova odluka Vlade u svakom slučaju dobra vest i da svi treba da budemo zahvalni svojoj državi.

Od 2020. godine našim sugrađankama koje su lečile primarni ili sekundarni sterilitet, posle više pokušaja o trošku fondova, Loznica pruža šansu da one  do svoje 45. godine imaju pravo na sufinansiranje postupka VTO.

” Izdvojili smo 5 miliona dinara i tada je 14 bračnih parova dobilo po 350.000 dinara  što je bio i najveći iznos koji se u Srbiji daje bračnim parovima za refundaciju troškova te oplodnje. Zatim, prošle godine smo povećali taj iznos na 6 miliona dinara, kada se javilo 11 bračnih parova a ove, 2022. godine, od početka februara imamo već pet parova koji su se javili za taj vid podsticaja. Polaskani smo novim merama državne natalne politike, naročito kada se zna da mnoge lokalne zajednice imaju negativan prirodni priraštaj. Tako izdvojeni novac je nešto što najvrednije i najlepše činimo, a što svakako treba istaći, mi smo finansirali i refundirali troškove bračnih parova lečenih u inostranstvu” – zaključio je Đokić.