Aktiv direktora osnovnih i srednjih skola u Loznici

Na redovnoj sednici Aktiva direktora lozničkih osnovnih i srednjih škola razgovarano je o nekoliko važnih  tema pred kraj školske godine.

Kako je rekao pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić, bilo je reči o javnim nabavkama, elektronskom poslovanju, grejanju u školma, završnim ispitima i novim obrazovnim profilima.

“ Grejna sezona je završena i direktori su danas imali zadatak da daju projekciju potrebnih količina uglja i drva za njihove škole.  U našim školama se prosečno godišnje potroši oko stotinu tona peleta, oko 570 prostornih metara drveta i oko 760 tona uglja. Svesni smo da naredna grejna sezona može biti vrlo problematična, zato je važno da blagovremeno raspišemo javnu nabavku kako bismo se na vreme obezbedili. Pri tome ne mislim na škole koje su priključene na daljinski sistem grejanja, o njima brine JKP „Toplana“, u pitanju su škole koje same moraju da obezbede ogrev” rekao je Đokić.

Govoreći o završnim ispitima napomenuo je da su škole nakon probnih ispita organizovale pripreme za završni ispit koji će biti održan od 27. do 29. juna.

“ U  to se uključila i lokalna samouprava preko Kancelarije za mlade, gde oko stotinak učenika ima besplatne pripreme koje grad finansira a uključilo se i Ministarstvo prosvete preko organizovanja onlajn nastave koju učenici mogu da prate na RTS-u”.

Đokić je podsetio da će učenicima od naredne školske godine biti dostupni i novi obrazovni profili.

“ U srednjoj školi „Sveti Sava“ to su profili pedijatrijska sestra i zdravstveni negovatelj, u Tehničkoj školi – bravar zavarivač, mehaničar motornih vozila, instalater vodovoda, grejanja i klimatizacije, operater rezanja i tehničar mehatronike. Mi smo prošle godine u Tehničkoj školi počeli sa novim obrazovnim profilom – tehničar za kompjutersko konstruisanje CNC mašina, tako da ćemo od nove školske godine upisati drugu generaciju” – rekao je pomoćnik gradonačelnika.

Prema rečima Jelene Mirković, direktorke Srednje škole „Sveti Sava“ i predsednice Aktiva direktora srednjih škola, na sastanku je razgovarano i o probi državne mature koja je organizovana u svim srednjim školama u Srbiji, što je, kako je rekla, u ovom momentu značajno jer sledi upis u srednje škole.

“ Veoma je važno da se u osnovnim školama roditeljima pruži prava informacija da i učenici srednjih stručnih škola potpuno ravnopravno kao i učenici gimnazija mogu da upišu bilo koji fakultet, što je navedeno i u Zakonu o visokom obrazovanju.” – naglasila je Mirković.

Ona je rekla da škole imaju punu podršku lokalne samouprave kada je reč o takmičenjima a naše škole mogu da se pohvale izuzetnim uspesima učenika. Na republičkim takmičenjima srednjoškolci su osvojili pet a  učenici lozničkih osnovnih škola trinaest nagrada, a uslediće i još neka takmičenja na republičkom nivou.

Defile maturanata u organizaciji Turističke organizacije i srednjih škola, biće organizovan 1. juna nakon čega će uslediti proslave maturskih večeri od 3. do 9. juna.