Tršić domaćin 32. republičkog takmičenja iz srpskog jezika 2022.

Na završnoj svečanosti 51. Đačkog Vukovog sabora pomoćnik gradonačelnka Ljubinko Đokić poželeo je u ime Grada Loznice dobrodošlicu učenicima, nastavnicima i gostima povodom 32. Republičkog takmičenja iz srpskog jezika i jezičke kulture, koje se tradicionalno održava u Vukovoj spomen školi, u okviru ove veoma značajne kulturne manifestacije.

Đokić je podsetio na važnost očuvanja jezika ističići da jezik predstavlja kulturni identitet svakog naroda i da zato ne treba dozvoliti veliki priliv i upotrebu stranih reči u srpskom jeziku osim kada su u pitanju pojmovi koji se ne mogu objasniti našim jezikom.

“ Ovo je vreme kada moramo brinuti o jeziku. Naš jezik je razumljiv i za pastira i za akademca zahvaljujući Đuri Daničiću i njegovom kapitalnom delu da pobedi Vukova verzija jezika. Svima onima koji su danas u Tršiću i koji su došli da se takmiče čestitam i želim uspeh. Takmičiti se na znači samo postići dobar rezultat. Takmičiti se znači promovisati sebe, promovisati svoju porodicu, školu, grad kao i državu na međunarodnim takmičenjima.”– poručio je Đokić.

Republičko takmičenje iz srpskog jezika i jezičke kulture otvorila je predsednica Društva za srpski jezik i književnost Srbije, prof. dr Vesna Lompar, a prisutne je pozdravio i direktor Vukove spomen škole Aleksandar Popović.