Centar za kulturu obeležiće u petak 116 godina od rođenja najmlađeg kaplara Velikog rata

U Parku breza u Loznici, u petak, 29. aprila 2022. godine, Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica u saradnji sa Gradskom upravom, obeležiće 116. godišnjicu od rođenja Momčila Gavrića.


Momčilo Gavrić rođen je 1. maja 1906. godine u selu Trbušnica kod Loznice. Imao je samo osam godina kada su austrougarski vojnici u avgustu 1914. godine ubili Momčilove roditelje, njegovu braću i sestre.


Momčila Gavrića prihvatio je Šesti artiljerijski puk Drinske divizije u kojem je služio od 1914. godine do samog završetka Prvog svetskog rata 1918. godine.

Između svoje osme i dvanaeste godine Momčilo Gavrić krstariće krvavim stazama srpskih vojnika sa puškom i bombom u ruci.

Preživeo je jedno od najvećih stradanja srpske vojske tokom povlačenja kroz Albaniju, učestvovao u proboju Solunskog fronta i borbama srpske vojske na Kajmakčalanu. Takođe je bio učesnik Cerske, Gučevske i slavne Kolubarske bitke, 1914. godine.


Nakon pokazane hrabrosti i neustrašivosti tokom borbi brzo je napredovao i proizveden je u čin kaplara. Veliki otpor i snagu koju je srpska vojska pružala tokom Cerske bitke, bitke i na Mačkovom kamenu, na planini Jagodnji iznad Krupnja, kao i planini Gučevo, gde je borba trajala punih pedeset pet dana, nalazio se i najmlađi kaplar, Momčilo Gavrić.