U subotu obeležavanje Boja na Čokešini

Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica i Grad Loznica svake godine na Lazarevu subotu organizuju prigodan program u znak sećanja na Čokešinske junake i otpor koji su pružali daleko nadmoćnijoj turskoj vojsci.

Ovogodišnja svečnost održaće se 16. aprila 2022. godine s početkom u 9.00 časova, u mestu Čokešina, u manastirskoj porti istoimenog manastira, kod spomenika.

Bitka na Čokešini je jedna od prvih bitaka od početka ustanka, vođena između srpske ustaničke vojske pod komandom braće Nedić (Damjana i Gligorija) i turske vojske pod komandom Mula Nožine kod manastira Čokešina nedaleko od Loznice na Lazarevu subotu, 28. aprila 1804. godine.

Ova bitka je poznata i kao srpski Termopili, zbog samog epiloga bitke, gde su živote izgubili svi srpski ustanici (njih 303), na čelu sa braćom Nedić.

Boj na Čokešini je i pored tragičnog kraja imao veliki značaj za nastavak borbe protiv Turaka i za opsadu Šapca, jer su se Turci ne dobivši očekivanu pomoć predali 1. maja 1804. godine, samo tri dana po okončanju Čokešinskog boja.