Uvećana podrška grada učenicima i sportistima

Gradsko veće u Loznici, kojim je predsedavao gradonačelnik Vidoje Petrović, donelo je rešenje za ovogodišnje finansijsko nagrađivanje najboljih učenika i studenata iz našeg grada. To pravo, prema važećim standardima u desetomesečnom trajanju imaće 125 školaraca, 93 studenta i 32 đaka iz osnovnih i srednjih škola.

Na inicijativu gradonačelnika u Odeljenje za finansije prosleđen je zaključak Gradskog veća da se sagledaju mogućnosti da se ovogodišnje nagrade linearno uvećaju za po dve hiljade dinara – za studente sa deset na 12 hiljada a đake sa pet na sedam hiljada dinara. Doneta je odluka veća da se finansijski, sa pet miliona dinara, podrže programi realizacije opšteg interesa u sportu kroz turnire na školskim takmičenjima, zatim u šahu, auto i moto sportu, planinarstvu i golubarstvu.


Na zasedanju Gradskog veća u Loznici razmatran je Program lokalnog ekonomskog razvoja grada do 2024. godine kojim se daju podsticaji domaćoj privredi, sa fokusom na preduzetnike i mala preduzeća. Reč je o podršci grada Loznice onima koji nisu u prilici da učestvuju na javnim pozivima državnih institucija kroz mere podsticaja privredi nabavkom proizvodne opreme i sredstava, proširenja obima proizvodnje kroz sufinansiranje građevinskog materijala, poslovnu saradnju i udruživanje, sticanje sertifikata i zapošljavanje kroz proces dualnog obrazovanja.


Ocenjeno je da je takav vid budžetske podrške dobra praksa za dalji razvoj privrede na šta upućuje pozitivno iskustvo Loznice do unazad nekoliko godina preko tadašnjeg Fonda za preduzetništvo i poljoprivredu, posle čega je i sama država počela sa pružanjem značajne finansijske podrške privredi i poljoprivredi.