Objavljen novi javni poziv za mere energetske efikasnosti, obezbeđeno četiri puta više sredstava u odnosu na prošlu godinu

Foto: Pixabay

Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je novi javni poziv za unapređenje energetske efikasnosti za sve jedinice lokalne samouprave, koji će biti otvoren do 17. februara.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu ministarstva, očekuju da će se na njega prijaviti dvostruko više opština u odnosu na prošlu godinu i da će se izvoditi radovi u gotovo 40.000 domaćinstava.

“Ove godine obezbedili smo 230 miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti. Država će pomoći svim zainteresovanim građankama i građanima da smanje potrošnju energije u svojim domaćinstvima i subvencionisati, zajedno sa lokalnim samoupravama, polovinu potrebnih sredstava, dok drugu polovinu plaćaju građani. U prethodnoj godini na javni poziv prijavljeno je oko 6.000 domaćinstava, dok je do sada renovirano oko 2.000 objekata. Sada smo obezbedili četiri puta više sredstava i očekujemo da će se na ovaj javni poziv prijaviti između 30.000 i 40.000 domaćinstava”, rekao je državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Zoran Lakićević, i dodao da će se nakon ovog poziva raspisati i pozivi prema izvođačima radova i građanima.

On je posebno istakao da će ove godine Ministarstvo dati više novca najnerazvijenijim i devastiranim opštinama i da će umesto sa 50 % učestvovati sa 70 procenata, kao i da u Ministarstvu razmatraju na koji način mogu da pomognu socijalno ugroženim domaćinstvima na sledećem javnom pozivu.

„Ako smanjimo potrošnju, smanjuje se potreba za proizvodnjom nove energije, novim troškovima, ali se smanjuje i zagađenje životne sredine”, poručio je Lakićević.