Loznica dobitnik dijamantske plakete „Šampion solidarnosti“

Institut za transfuziju krvi Srbije dijamantsku plaketu „Šampion solidarnosti“ dodelio je Gradu Loznici za izuzetne rezultate u organizaciji i velikoj podršci pri realizaciji svih akcija dobrovoljnog prikupljanja krvi od davalaca. Primajući priznanje u ime gradonačelnika, njegov pomoćnik Ljubinko Đokić kaže da je ono stiglo u trenutkku kada se uprkos koronskoj pandemiji, koja traje skoro dve godine, broj davalaca krvi u Loznici povećao za 20 odsto, i što je još važnije među mlađom populacijom.

  • Zato se ja najpre zahvaljujem svim davaocima krvi sa teritorije grada Loznice, Crvenom krstu Loznice i Institut za transfuziju. Drago nam je svima što smo kao grad uvek bili u društvu humanih i što su nas između ostalog i zbog toga, naša vlada i država prepoznali i podržali investirajući u rekonstrukciju i proširenje kapaciteta Opšte bolnice i Doma zdravlja. Nama i dalje ostaje da doprinosimo na planu promocije ovog vida solidrnosti među davaocima krvi ali i da pohvalimo Dom zdravlja na dobroj organizaciji vakcinisanja stanovništva u vreme pandemije, jer samo ako smo zdravi možemo biti spremni za prikupljanje krvi od dobrovoljnih davalaca, rekao je Ljubinko Đokić primajući vredno priznanje instituta – Dijamanstku plaketu.

Loznica je velikog srca i najsolidarnija lokalna zajednica kada je reč o organizovanju akcija, obezbeđivanja dovoljnih rezervi krvi i svega što je u ovakvim prilikama potrebno zdravstvenim ustanovama, rekla je doktorka Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvu Srbije:

-Loznica je jedna od šest lokalnih samouprava Srbije gde se s pravom kaže da je šampion solidarnosti.u Institutu za transfuziju krvi, organizujući letnje i zimske kampanje, očekujemo da će posle pandemije u ovoj godini biti normalizovano stanje u toj humanoj misiji na teritoriji cele Srbije. Ipak, najviše hvala ljudima koji su dobrovoljni davaoci krvi, njihovim porodicama i komšijama kao i Crvenom krstu Loznice kao savršenom partneru na povezivanju ljudi i institucija. Bili su odgovoran činilac društvenog života kada je najpotrebnije na svakom mestu, kako među socijalno najranjivijim kategorijama tako i među školama, ustanovama, gradskom upravom koja je Crvenom krstu najčvršći oslonac, kao i medijima bez čije podrške naša reč ne bi ušla u svaki dom i porodicu, zaključuje doktorka Rodić iz Instituta.