U Mačvanskom upravnom okrugu opada broj lica zaraženih korona virusom, u porastu broj vakcinisanih građana

Prema podacima Kriznog štaba, koji se svakodnevno publikuju javnosti na području Republike Srbije blago se smanjuje broj zaraženih i hospitalizovanih lica. Zabrinjava broj preminulih osoba koji je i dalje veliki. Među obolelima nalazi se veliki broj lica mlađe životne dobi koji u najvećem broju nisu vakcinisani. Otuda apel da je vakcinacija, pored poštovanja naloženih mera jedina sigurna zaštita od virusa, saopšteno je iz Mačvanskog upravnog okruga.

Od četvrtka 11.novembra do ponedeljka 15.novembra, koordinisan nadzor republičkih inspekcija i komunalne inspekcije/ milicije, sproveden je pojačanim intezitetom.


U primeni je i obaveza dostavljanja izveštaja o održanim manifestacijama u lokalnim samoupravama sa preko 500 ljudi.


Redovni nadzori se sprovode po utvrđenoj dinamici. Bez ograničenja radnog vremena mogu raditi:apoteke (uključujući veterinarske i poljoprivredne apoteke); benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva; trgovinski, ugostiteljski i drugi objekati koji vrše dostavu hrane; ordinacije i laboratorije u kojima se pružaju medicinske i stomatološke usluge i veterinarske ordinacije i laboratorije i sl. i sve radnje-objekti u oblasti trgovine na malo- trgovinske i druge radnje, prodavnice.


Koordinisani inspekcijski nadzori usmereni su ka objektima i delatnostima koje su i u ovoj aktuelnoj situaciji prepoznate kao epidemiološki rizici i to: ugostiteljski objekti;objekti za organizovanje svadbi i drugih privatnih proslava;javni prevoz;objekti za organizovanje sportskih i rekreativnih događaja i sl.; tržni centri i maloprodajni objekti;objekti turizma,koncerti.


Potrebno je obnoviti komunikaciju i neposrednu saradnju sa nadležnom policijskom upravom radi angažovanja pripadnika MUPa, u cilju pružanje podrške i bezbednosti u toku rada svim republičkim i lokalnim inspektorima.


Načelnici upravnih okruga i dalje su u obavezi da u saradnji sa rukovodiocima sanitarne inspekcije i rukovodiocima komunalne inspekcije odnosno milicije, izvrše usklađivanje planova rada, u odnosu na napred navedene prioritete nadzora,na način da ljudski resursi budu racionalno raspoređeni, shodno kapacitetima.

Na snazi je i dalje pojačana kontrola primene epidemioloških mera, koju obavljaju republičke inspekcije i komunalna milicija, navedeno je u saopštenju načelnika Mačvanskog upravnog okruga Vladana Krasavca.